"Ъ": Нацбанк шукає дореволюційні гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк шукає дореволюційні гроші

Валюта
1220
Українські банки можуть бути причетні до відмивання коштів колишнього керівництва Киргизії. Вчора Нацбанк зажадав від кредитних установ надати всю інформацію про фінансові операції з Азіяуніверсалбанком, проведених перед революцією в Киргизії. В Азіяуніверсалбанку, де з 8 квітня працює тимчасове керівництво, називають ці заходи тиском. За словами експертів, центробанки можуть відстежити рух капіталу, але повернути його до Киргизії практично неможливо.
Національний банк вчора зажадав від українських банків в терміновому порядку надати йому інформацію про обіг коштів по кореспондентським рахункам з киргизьким Азіяуніверсалбанком. Запит пов'язаний із появою в НБУ інформації про підозри національного банку Киргизької Республіки в здійсненні операцій, пов'язаних з відмиванням грошей, через рахунки Азіяуніверсалбанку з використанням банків в Україні. У листі №48-204/978-9011 вказується, що банки повинні до кінця тижня надати дані про операції в період з 1 по 8 квітня з розбиттям по днях, реквізитах одержувачів і цілях операції.
Киргизія зацікавилася операціями Азіяуніверсалбанку, проведеними напередодні революції, після якої президент Курманбек Бакієв залишив країну. Вже 8 квітня керівництво Азіяуніверсалбанку було усунене від роботи, і "в цілях контролю руху капіталу і збереження активів" центробанк призначив в банку тимчасове керівництво на півроку. Тоді ж були змінені керівники ще чотирьох банків, пов'язаних з Азіяуніверсалбанком, з метою "перекриття каналів вивезення капіталу".
Власником Азіяуніверсалбанку вважається громадянин Росії Михайло Надель. Після революції його звинуватили у виведенні коштів родини Бакієва за кордон, але в інтерв'ю порталу Business FM Надель заявив про намір повернути контроль над банком. "Коментарі може давати лише керівництво банку, але його відсторонили. Я не знаю, як можна зв'язатися з тимчасовим адміністратором. Це заходи центробанку, який намагається все звалити на Азіяуніверсалбанк", - сказав прес-секретар Азіяуніверсалбанку Олександр Філімонов. Телефони представництва банку в Києві вчора не відповідали.
На сайті посольства Киргизької Республіки в Україні говориться, що Азіяуніверсалбанк - "один з лідерів серед банків СНД у сфері протидії легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом, і фінансування тероризму". Втім, інформація про сумнівні операції банку з'являється не вперше. У 2006 році центробанк Росії попередив про регулярні і масштабні сумнівні операції, що проводяться через рахунки киргизького банку. А в 2009 році в Державній податковій адміністрації України заявили, що через цей банк з України виводилися валютні кошти.
Тоді киргизький банк повідомляв ЗМІ, що працює лише з українським банком "Хрещатик". "У нашому банку залишки Азіяуніверсалбанку складають всього близько $100 тис. Цього дуже мало для відмивання, тим більше, ці кошти є проплатою з контрактів та торговельних операцій. Швидше за все нова влада Киргизії хоче скомпрометувати колишнього президента у всіх країнах СНД, - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.- Вони могли прослідити рух цих грошей і самі - просто перевірити рахунки Азіяуніверсалбанку і контракти".
Якщо центробанки виявлять відмивання грошей, повернути їх до Киргизії буде складно, говорять експерти. "Банки, звичайно, можуть відмовити надавати цю інформацію в НБУ, аби виграти час (до таких банків НБУ обіцяє застосовувати заходи адекватного реагування). Але банківську таємницю можна розкрити за рішенням суду, - нагадує партнер юридичної фірми Magisters Олексій Резніков.- Швидше за все гроші переводилися не для зберігання в Україні, яка є транзитною зоною, і вони перетнули не один кордон. У кожній країні змінювались тримачі рахунків, скрізь різне законодавство, тому повернути їх буде дуже складно".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас