Український ринок акцій почав тиждень зростанням, акції "Запоріжсталі" вистрелили на 35% на інформації про покупку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій почав тиждень зростанням, акції "Запоріжсталі" вистрелили на 35% на інформації про покупку

Фондовий ринок
222
Український ринок акцій почав тиждень на оптимістичній ноті завдяки стабілізації зовнішніх фінансових і сировинних ринків: індекс "Української біржі" (УБ) виріс на 3,51% - до 1873,72 пунктів, індекс ПФТС продемонстрував слабкішу динаміку, закрившись на рівні в 739,15 пунктів, що на 0,23% вище за п'ятничне значення.
При цьому протягом дня український ринок поводився досить мляво: гравці обрали вичікувальну позицію до відновлення торгів у вівторок на біржах США і Великобританії після святкового вихідного дня в понеділок.
Разом з тим, як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" фахівець ІГА "Сократ" Валерія Коцур, гравці налаштовані на відновлення американських індексів після фіксації прибутку в п'ятницю, що ближче до завершення сесії викликало деякий сплеск активності у покупців.
Кроме того, як повідомила менеджер із торгівлі цінними паперами ІК "БГ Капітал" Тетяна Чуб, зміна малоактивного тренду торгів в другій половині дня була спровокована локальними новинами. Так, драйву торгам додала інформація про успішне завершення аукціону з продажу нафти "Укрнафтою" за ринковою ціною (в середньому на 45% вище за попередню ціну). За словами експерта, це стало позитивним сигналом для локальних трейдерів і спровокувало спекулятивний попит на папір компанії. У результаті котирування "Укрнафти" стали лідером зростання серед індексних паперів, підскочивши на 9,2%.
Серед неліквідних паперів різке зростання котирувань - більш ніж на 35% - показали акції "Запоріжсталі" на повідомленні про покупку меткомбінату. Покупцями комбінату виступили неназвані російські інвестори замість групи "Метінвест".
Як зазначає Чуб, вартість нафти на світових ринках також продовжує зростати, що може позитивно вплинути на динаміку торгів у вівторок.
Інвестиційний консультант ДІК "Драгон Капітал" Сергій Пилипенко менш оптимістичний. За його словами, Європа, як і раніше, далека від стабільності, підтвердженням чого стало зниження кредитного рейтингу Іспанії агентством Fitch. В той же час він зазначає, що ця подія була очікуваною і особливо не вплинула на фондові біржі. З іншого боку, підтримку ринкам надали дорожчання нафтових ф'ючерсів і незначне підвищення котирувань з пари євро/долар.
Експерт прогнозує найближчим часом високу волатильноіть ринків, враховуючи невизначені перспективи розвитку ситуації в єврозоні.
Хорошу динаміку на УБ показали акції ліквідних банків - Укрсоцбанку (+4%) і Райффайзенбанку Аваль (+4,29%), а також подорожчали акції "Мотор Січі" (+4,59%).
Лідером за обсягами торгів також стала "Укрнафта" - 15,4 млн грн., що склало 22% від всього обігу на біржі за день.
Як зазначають аналітики "ТАСК", під тиском виявилися акції Авдіївського КХЗ (-1,06%). За їх словами, учасники торгів ставлять під сумнів можливість виплати дивідендів Авдіївським КХЗ після продажу "Запоріжсталі".
Також істотне зниження зафіксоване з акцій Алчевського КХЗ (-11,98%), "Мостобуду" (-6,97%), "Житомиробленерго" (-1,88%).
На УБ в понеділок було укладено операцій на 70,7 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас