Новицький: Говорити про завершення кризи в Україні передчасно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новицький: Говорити про завершення кризи в Україні передчасно

646
Заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин Валерій Новицький вважає, що говорити про завершення економічної кризи в Україні передчасно. Про це він повідомив, коментуючи інформацію про те, що німецькі інвестори побачили завершення кризи в Україні.
"Деякі "експерти" часто просто узагальнюють кон'юнктуру і вважають, що вони зробили правильний висновок, проаналізувавши динаміку попиту на українську продукцію. Насправді українська економіка ніколи не виходила із стану кризи, і все існування України як незалежної держави є часом структурної кризи. Причому ця структурна криза лише загострюється", - додав експерт.
За його словами, Україна все більше відстає від інших держав технологічно.
"Це означає, що все більше в Україні розміщуватиметься виробництво з низькою оплатою праці. Це, у свою чергу, означає хронічні фінансові дефіцити, тому що маленька зарплата в населення зрештою призведе до малого бюджету, фінансового дефіциту і залежності від міжнародних кредиторів. Можна було б говорити дійсно про вихід України з кризи тоді, коли вона почала б розміщувати на своїй території наукомістке виробництво. Поки цього не буде, ми не можемо говорити про вихід з кризи, ми можемо говорити лише про поліпшення кон'юнктури на світових ринках для України", - відзначив Валерій Новицький.
В той же час він вважає, що розмови про кінець кризи в Україні не мають підстав, сьогодні можна говорити лише про погіршення або поліпшення макроекономічної кон'юнктури або про те, що уряд робить певні конструктивні кроки, і вони дають певні результати.
"Але помітніші ознаки щодо "виходу" України з кризи може дати позитивна динаміка попиту на український товар за кордоном, тому що українська економіка дуже залежна від експорту. Йдеться про те, що Україна фактично перетворилася на територію, яка виробляє субпродукцію для економік інших країн. Ця продукція не відрізняється високою ціною, в неї не треба закладати високу кваліфікацію, як правило, йдеться про примітивні продукти і про низькокваліфіковану працю. Трапляється так, що стихійно зростає попит саме на таку продукцію, але буває і так, що попит на таку продукцію падає", - сказав економіст.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас