ДПАУ назве компанії, з якими не рекомендує вести бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ назве компанії, з якими не рекомендує вести бізнес

Казна та Політика
2627
На цьому тижні на сайті ДПАУ має запрацювати проект "Дізнайся більше про свого бізнес-партнера". База даних господарюючих суб'єктів, помічених різними кольорами, допоможе підприємствам визначити ставлення фіскалів до своїх контрагентів і спрогнозувати можливі проблеми від співпраці з компаніями, які податкова вважає неблагонадійними. Проблема лише в тому, що жодне підприємство не застраховане від того, що "підозріла" фірма не з'явиться в довгому ланцюжку партнерів, що, у свою чергу, кине тінь і на нього.
Ідея зробити надбанням гласності взаємини між податковою і підприємствами ДПАУ запозичила у іноземних колег. Подібні бази даних працюють, зокрема, в Росії, Казахстані, Нідерландах. За словами заступника глави ДПАУ Олексія Любченка, нова база даних не міститиме відомостей, що становлять комерційну або банківську таємницю, а лише проінформує, чи є претензії до конкретної компанії з боку контролюючих органів.
На запит користувача сайт податкової адміністрації надасть базові дані про суб'єкта господарювання, що цікавить його (код, повну назву, місце і дату реєстрації). Головний інтерес представляє колір, яким буде помічена компанія. Червоний означає, що фіскали проявляють до неї пильну увагу, чорний засвідчить, що вони ще не визначили свого ставлення до конкретного підприємства, зеленим промаркують сумлінних (на думку ДПАУ) платників податків. "Сумлінною ми називаємо компанію, рівень сплати податків якої вищий, ніж в середньому по підприємствах профільної для неї галузі. У добувній галузі до сумлінних ми віднесли компанії, рівень сплати ПДВ в яких складає не менше 4,9% від валового доходу, податку на прибуток -6,2%, у переробній - відповідно 5 і 4,4%, у сфері виробництва і розподілу електроенергії, води і газу -7,9 і 4,1%, для будівельного бізнесу -4,9 і 2,7%. Щоб заслужити на звання сумлінного, підприємство торгівлі має сплачувати ПДВ не менше 2,9% від валового доходу і податку на прибуток - не менше 2,5%, транспорту і зв'язку -5,5 і 5,8%, фінансового сектора -7,2 і 1,7%. За підсумками 2009 р. таким параметрам відповідали 4215 компаній, або трохи більше одного відсотка від загальної кількості тих, хто веде активну господарську діяльність. Сукупно вони перерахували до бюджету 32,9 млрд грн., або 33% всіх зібраних торік податків", - пояснив Олексій Любченко.
Червоним будуть помічені підприємства, що перебувають на стадії ліквідації, стосовно яких порушено справу про банкрутство або вже визнано банкрутом, а також компанії, щодо яких суди винесли ухвалу про припинення їхньої діяльності, але вони ще значаться в Єдиному реєстрі. Крім того, підвищена увага ДПАУ забезпечена підприємствам, про які в Єдиному реєстрі внесено запис про відсутність підтвердження відомостей або відсутність за місцезнаходженням. "Станом на кінець травня під посиленим контролем податкової перебувають 8,5 тис. таких платників податків, або 3,3% загальної кількості платників ПДВ. Але їх небезпека в тому, що щомісячно вони оформляють 12% всього податкового кредиту в країні. Проте ми не вказуємо, які заходи ДПАУ вживатиме стосовно цих суб'єктів, а лише натякаємо кольором, що контрагенту потрібно задуматися над тим, чи варто мати справу з такою компанією, аби потім, коли укладений з нею договір суд визнає недійсним, не було претензій", - сказав Любченко.
Юристи стверджують, що до списку "червоних" можуть потрапити і цілком благополучні підприємства. Наприклад, за словами практиків, останнім часом податківці запросто організовують запис в Єдиному реєстрі про відсутність компанії за місцезнаходженням. Для цього досить, щоб, прийшовши за вказаною адресою, інспектор просто не застав нікого в офісі. Таким чином, сьогодні подібні записи в реєстрі далеко не завжди означають, що підприємство веде бізнес нечесно.
Крім того, наявність "червоної" компанії в ланцюжку контрагентів не завжди говорить про заплямовану репутацію підприємства, котре перевіряється. "Хоча в базі таких ризикових компаній небагато, але в ланцюжку вони можуть з'явитися в будь-якого бізнесу. Наявність подібного контрагента може спонукати податкового інспектора провести перевірку, за підсумками якої операцію визнають незначною, внаслідок чого будуть донараховані податки і штрафні санкції за неправомірне формування податкового кредиту по контрактах з неблагонадійними фірмами, або ж фіскали можуть звернутися до суду для стягнення отриманої платником податків вигоди на користь бюджету. Практика вже давно обкатана і без такої бази. Тепер же податкова може сказати, мовляв, ми вас попереджали, тобто ви знали про сумнівність контрагента, і якщо не звернули уваги на це, значить, і відповідати будете разом", - говорить в коментарі "ДС" управляючий партнер адвокатської компанії "Соколовський і партнери" Владислав Соколовський.
Головна небезпека наявності такої бази даних полягає в тому, що дізнатися, за якими критеріями ДПАУ розфарбовувала підприємства, можна поки лише із слів самих фіскалів. Адже офіційно не оприлюднений порядок віднесення компанії до платників податків, що перебувають під посиленим податковим контролем, немає і чіткого визначення, що є посиленим податковим контролем. Тому в теорії отримати червону мітку може будь-яке підприємство.
"Поки ДПАУ розробила лише Методичні рекомендації стосовно подвійної системи контролю податкових декларацій по ПДВ платників податків-юросіб. Можливо, саме інформація, зібрана в результаті подібної системи контролю, стала базою для складання реєстру платників, які перебувають в зоні посиленого податкового контролю. Проте в тих випадках, коли платник визнає такі підстави або інформацію, що надається про нього, неправдивими, він може звернутися до суду з позовом про спростування недостовірної інформації. Крім того, платник може подати позов про захист ділової репутації, якщо у нього є докази того, що він внесений до переліку компаній, що перебувають в зоні посиленого контролю, безпідставно і це завдає збитку діловій репутації підприємства", - відзначила юрист юридичної фірми ILF Іванна Погребняк.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас