Анатолій Балюк добре попрацював — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анатолій Балюк добре попрацював

Казна та Політика
881
Як стало відомо Комерсант Україна, Окружний адміністративний суд Києва відмовив колишньому главі Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Анатолію Балюку у відновленні його на посаді. Втім, суд визнав, що Кабмін не мав права приймати його відставку в червні 2009 року. Це рішення дозволить Балюку добитися компенсації свого окладу за весь час незаконного звільнення, кажуть юристи.
Окружний адміністративний суд Києва 27 травня виніс ухвалу за позовом колишнього глави ДКЦПФР Анатолія Балюка до Кабінету міністрів і ДКЦПФР, повідомив Ъ один з учасників процесу. За його словами, суд вирішив задовольнити вимоги позивача в частині "визнання протиправним і скасування розпорядження Кабміну №583-р від 3 червня 'Про відставку Балюка А.І.'" Суд не задовольнив інші позовні вимоги Балюка: відновити його на посаді глави ДКЦПФР і скасувати призначення на цю посаду Сергія Петрашка. Останній ще 5 березня подав у відставку, яку Кабмін прийняв 17 березня, через тиждень призначивши замість нього Дмитра Тевельова.
Анатолій Балюк був затверджений Верховною радою на посаді глави ДКЦПФР на семирічний термін за поданням президента в липні 2004 року. Вже в грудні зміни в Конституцію позбавили президента і парламент цих кадрових повноважень. У 2008 році Конституційний суд вирішив, що право міняти керівництво ДКЦПФР має Кабмін, але такі норми до законодавства так і не були внесені.
Це дозволило Балюку подати до суду через вісім місяців після відставки, "викликаної етичними причинами і незгодою з політичним курсом Кабміну в регулюванні фондового ринку". "В той момент мені важко було відмовити Кабміну. Мої спроби написати заяву на ім'я президента або голови Верховної ради натрапили на нерозуміння з боку керівництва колишнього уряду, і я погодився піти у відставку", - повідомив Балюк.
Порушення Кабміном ст. 31 закону "Про державну службу", згідно з якою "відставка чиновника приймається державним органом або посадовою особою, яка призначила держслужбовця на цю посаду", дозволило виграти ідентичні позови і колишнім членам ДКЦПФР Володимиру Харицькому і Івану Нестеренку. На їх місце були призначені Юрій Назаренко і Олексій Петрашко. Балюк, який працює виконавчим директором НБУ з питань валютного регулювання, визначиться зі своїми подальшими діями після отримання рішення суду 2 червня.
Старший юрист компанії "Василь Кисіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус вважає, що навіть якщо Анатолій Балюк зможе повернути собі посаду голови ДКЦПФР, уряд відразу ж звільнить його за новою процедурою, як це було з генеральним прокурором Святославом Піскуном. В будь-якому разі Балюк отримає грошову компенсацію за незаконне звільнення. "З моменту його звільнення і до рішення суду вважається, що він працював на посаді, і за цей період йому має бути нарахована заробітна плата", - стверджує партнер Astapov Lawers Олег Мальський. Джерело, близьке до ДКЦПФР, оцінює річну зарплату глави комісії без врахування премій в суму близько 90 тис. грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас