Білорусь не потрапила до союзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь не потрапила до союзу

Казна та Політика
1635
Росія і Казахстан введуть в дію кодекс Митного союзу, що передбачає створення єдиної митної території і введення єдиних митних тарифів, з 1 липня, на двосторонній основі, тобто без участі Білорусі.
Прем’єр-міністр Білорусі Сергій Сидорський не прийняв участі в підписанні угоди, протестуючи проти стягнення Росією експортних мит при постачаннях до Білорусі нафти і нафтопродуктів. "Білорусь виходить з того, що запропоновані партнерами по Митному союзу вилучення з режиму єдиної митної території суперечать чинній правовій базі Митного союзу, не узгоджуються з міжнародними правилами і завдають збитку інтересам суб'єктів господарювання і громадян трьох держав", - говориться в заяві уряду Білорусі.
Мінск звинувачує Москву у недотриманні домовленостей про вільну торгівлю. Білорусь вимагає відміни мит на всю російську нафту - близько 20 млн. т, але доки отримала менш третини бажаного - 6,3 млн. т на рік. "Наші нафтопереробні заводи купували нафту як російські компанії, переробляли цю нафту, продавали продукцію на зовнішніх і внутрішньому ринках. По нафті побачили, що ми багато від цього отримуємо. Ввели мито на нафту, яка збільшила її ціну в два рази, і захотіли нас таким чином приперти до стінки", - говорить президент Білорусі Олександр Лукашенко. 25 березня 2010 р. білоруський уряд навіть подав позов до Економічного суду СНД про неправочинність стягнення Росією експортних мит з продуктів переробки нафти, що постачались до Білорусі.
"Залишилась одна розбіжність, не пов'язана з Митним союзом, з нашими білоруськими колегами, - це експортні мита на нафту і нафтопродукти. Ми беремо до уваги розбіжності, що залишаються, з Білоруссю в частині порядку сплати вивізних митних зборів, у тому числі на сиру нафту і нафтопродукти, і неготовність Білорусі ввести в дію раніше підписані угоди. З моменту ратифікації угоди з Єдиного економічного простору такі мита в торгівлі між нашими державами застосовуватися не будуть", - заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. За його словами, Сергій Сидорський запевнив його по телефону, що Білорусь продовжить роботу над угодами в рамках Митного союзу.
Біларусь наполягає на тому, що в двосторонній торгівлі мита на нафтопродукти не повинні застосовуватися вже зараз. 27 травня президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Росії "передати, але за хороші гроші" контрольні пакети "Белтрансгазу" і Мозирського НПЗ, що належать Білорусі, в обмін на "постачання до Білорусі газу і нафти за внутрішньоросійськими цінами". Проте російський віце-прем'єр Ігор Сечин у відповідь заявив, що доки не бачить в цьому великого економічного сенсу.
В нервовому протистоянні Росія намагається показати Білорусі, що може реалізувати інтеграційні проекти і без неї. Прем'єр Путін заявив, що Росія і Казахстан діятимуть погоджено в процесі вступу до світової організації торгівлі (СОТ). А зменшення кількості учасників об'єднання, котрі вступають до СОТ, полегшить цей процес. "Як тільки Білорусь закінчить і погодить всі внутрішні процедури і документи (про Митний союз) будуть підписані, ми вступатимемо до СОТ на трибічній основі. Якщо ні, то на двосторонній. У такому форматі приєднання до СОТ буде легко", - заявив російський прем'єр.
Угоди про Митний союз і Єдиний економічний простір передбачають три етапи інтеграції. На першому етапі - забезпечення режиму вільної торгівлі і введення єдиної системи стягнення непрямих податків. На другому етапі - створення Митного союзу. На третьому етапі - формування Єдиного економічного простору, що передбачає проведення спільної економічної політики і формування спільного ринку послуг, праці і капіталу.
Планується, що при введенні єдиних митних тарифів приблизно по 80% товарних позицій з 9,3 тис. ставки імпортних мит будуть встановлені на рівні російських. Приблизно на півтори тисячі видів товарів мита в Росії знизяться, а по 350 - зростуть. Очікується, що з введенням єдиних митних тарифів в Росії подешевшають медичне устаткування і звукозаписуюча апаратура, а подорожчають імпортне м'ясо, ковбаса, консерви і одяг, особливо китайський і турецький.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас