Черновецький здає "Жуляни" у приватні руки на півстоліття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черновецький здає "Жуляни" у приватні руки на півстоліття

Казна та Політика
5217
Київрада оголосила конкурс на право оренди комплексу будівель, які знаходяться на балансі комунального підприємства "Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни), повідомляє в своєму ексклюзивному матеріалі газета "Дело". До переліку об'єктів входить сам аеропорт і ще близько 10 адміністративних приміщень.
Як зазначає видання, стратегічний для міста об'єкт віддається у приватні в руки без зайвого галасу. Про підготовлюваний конкурс можна дізнатись лише із невеликого оголошення в одній з муніципальних газет, яке з'явилося тиждень тому. Причому для реєстрації заявок учасників відводяться стислі терміни. Документи можна подавати до кінця цього тижня (4 червня 2010 року).
Гендиректор "Міжнародного аеропорту "Київ" Денис Костржевський підтвердив "Делу", що місто має намір здати в оренду майно, яке дозволить переможцеві конкурсу вести діяльність аеропорту. За словами керівника аеропорту, піти на такий крок владу змусила відсутність грошей на добудову пасажирського терміналу до Чемпіонату Європи з футболу, який відбудеться в Україні в 2012 р. Термінал, здатний приймати до 320 пасажирів на годину, необхідно побудувати до кінця 2011 року. За словами Костржевського орієнтовна сума, яка потрібна для будівництва терміналу, - 200 мільйонів гривень. На ці гроші має бути побудований дворівневий термінал площею 12 тисячами квадратних метрів.
Водночас керівник Центру політичного і економічного аналізу Олександр Кава зазначає, що короткі терміни, відведені на підготовку до конкурсу, - нонсенс для подібних заходів. "Виникають сумніви, що готується прозорий конкурс, оскільки за два тижні, які влада відводить для подачі заявок потенційним учасникам, дуже складно проаналізувати інвестиційну привабливість, прийняти рішення про участь і підготувати всі необхідні документи", - пояснює експерт. На його думку, очевидне те, що влада не прагнула широко афішувати конкурс з оренди аеропорту.
Як стало відоме виданню, не дивлячись на дефіцит часу, готовність брати участь в конкурсі з оренди аеропорту "Жуляни" вже виявили дві невідомі на авіаринку компанії. Перша з них - "Майстер-авіа". Інформацію про неї у відкритих джерелах знайти неможливо, зазначає "Дело". Друга - "Юридична фірма Ес енд Пі" Василя Хмельницького, відомого бізнесмена, який раніше мав відношення до меткомбінату "Запоріжсталь", а зараз активно розбудовує свій бізнес в столиці. Кілька років тому юрфірма "Ес енд Пі" була співзасновником ТОВ "Торговий дім "Запоріжсталь". Її частка в статутному фонді ТОВ дорівнювала 33,1%. До того ж Хмельницький - друг і у минулому партнер по бізнесу нинішнього гендиректора аеропорту Дениса Костржевського. Окрім іншого, вони обидва свого часу були членами Партії зелених.
За копією протоколу з умовами конкурсу, на яку посилається "Дело", майно аеропорту "Жуляни" планується віддати в оренду на 49 років. У комунальній власності залишиться лише земля, аеродром (злітна смуга) і декілька другорядних будівель. Стартовий розмір орендної плати - 5% від вартості майнового комплексу, визначеної експертами.
Крім орендної плати, переможець конкурсу зобов'язався виплатити заборгованість "Міжнародного аеропорту "Київ" перед банком "Хрещатик" у розмірі 22 мільйонів гривень. Гроші були виділені на будівництво злітно-посадочної смуги. У заставі в банку знаходиться кілька будов аеропорту.
Денис Костржевський додав, що інвесторові буде виставлено ще одну принципову вимогу: будувати новий термінал на основі проекту, тендер на розробку якого торік виграло "Бюро інвестиційних проектів - проектний менеджмент". Проте 7 мільйонів гривень архітекторам до цих пір не перераховані. Ці витрати повинен сплатити інвестор.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас