Економісти: ЄЦБ дарма не звертає уваги на загрозу дефляції у єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти: ЄЦБ дарма не звертає уваги на загрозу дефляції у єврозоні

Казна та Політика
624
Європейський центральний банк (ЄЦБ) вважає своїм основним завданням боротьбу з інфляцією, проте на тлі фінансових і боргових проблем, що стоять перед єврозоною, центробанку слід було б звернути більше уваги на загрозу дефляції, вважають економісти, опитані The Wall Street Journal.
Сумніви у правильності політики ЄЦБ лише посилились після того, як 10 травня ЄЦБ почав скуповувати держоблігації деяких країн єврозони, включаючи Грецію, аби врятувати їх від дефолту, і оголосив про додаткові заходи із запобігання інфляційним наслідкам цього кроку.
"Це просто безглуздо: як їх можуть хвилювати інфляційні наслідки? Якби я був главою ЄЦБ, я б друкував гроші, аби уникнути зменшеннягрошової маси", - заявив головний економіст High Frequency Economics Карл Вайнберг.
Багато економістів на даний момент вважають загрозу дефляції в єврозоні гострішою, ніж загрозу інфляції, оскільки в умовах дефляції споживачі відкладають покупки в очікуванні зниження цін, і ослаблений попит лише сприяє зменшенню обсягів виробництва. Крім того, дефляція може мати негативні наслідки для таких країн, як Греція: коли прийде час повертати гроші, вони можуть коштувати більше, ніж на момент залучення кредиту.
В квітні ціни в Ірландії та Іспанії знизилися, ще в п'яти країнах єврозони темпи інфляції були нижчі 1%. При цьому споживчі ціни в єврозоні в цілому зросли минулого місяця на 1,5% в річному обчисленні, але так звана "базова інфляція" - динаміка цін без врахування вартості енергоносіїв - сповільнилася в квітні до 0,7%.
"Всі ми зараз маємо схожі ризики і проблеми з Японією періоду близько 1995 року", - вважає член комітету Банку Англії з кредитно-грошової політики Адам Позен.
Дефляція в1990-х рр. в Японії стримувала зростання виробництва і економіки. Середні темпи економічного зростання в 1990-2000 рр. виявилися на рівні 1,3%, а до кінця цього періоду і на початку 2000-х рр. були негативними або близькими до нуля.
Позен вважає, що ризики дефляції існують зараз не лише в єврозоні, але і в США, хоча американська економіка в цілому стабільніша. Проте і ЄЦБ, і Федеральна резервна система послідували прикладу Японії і знизили відсоткові ставки до мінімального рівня (1% в єврозоні, діапазон від нуля до 0,25% в США), тим самим зменшивши кількість інструментів із боротьби з дефляцією і ослабленням попиту, які є в їх розпорядженні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас