Іспанська економіка втрачає довіру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанська економіка втрачає довіру

Казна та Політика
1214
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгоасний кредитний рейтинг Іспанії за зобов'язаннями в іноземній і місцевій валюті з "ААА" до "AA +". Агентство вважає, що відновлення економіки Іспанії буде більш тривалим і більш важким, ніж в інших країнах з таким же борговими рейтингом.
При цьому Fitch дало стабільний прогноз подальших змін рейтингу Іспанії. За оцінкою експертів Fitch, прийняті Іспанією заходи зі скорочення бюджетного дефіциту в середньочасній перспективі сповільнять економічне зростання країни.
Рейтингове агентство Standard&Poor's знизило довгочасний кредитний рейтинг Іспанії з "AAA" до "AA +" ще в січні 2009 р., а в кінці квітня 2010 опустило його ще на один щабель - до "АА".
"Зниження рейтингів обумовлене висновками Fitch щодо того, що процес адаптації приватного сектора і зовнішнього боргу до більш низького рівня запозичень істотно сповільнить темпи зростання іспанської економіки в середньочасній перспективі", говориться в заяві аналітика Fitch Брайана Колтона.
Експерти Fitch вважають, що негнучкість ринку праці та реструктуризація регіональних ощадних банків сповільнить коригування економіки Іспанії, особливо після нещодавнього буму на ринку нерухомості. У Fitch відзначають, що агентство зробило свою заяву вже після закриття європейських бірж, щоб не спровокувати падіння євро, а також вартості цінних паперів.
Уряд Іспанії теж переглянуло свої прогнози економічного зростання країни в зв'язку з різким урізанням бюджетних витрат. Міністерство фінансів розраховує, що в 2010 р. економіка Іспанії скоротиться на 0,3%. Міністр фінансів Іспанії Олена Сальгадо повідомила, що уряд знизив прогноз щодо зростання ВВП Іспанії в 2011 р. з 1,8 до 1,3%, в 2012 р. - з 2,9% до 2,5%, а в 2013 р. - з 3,1% до 2,7%.
Очікується, що негативний вплив на зростання економіки можуть надати схвалені урядом Іспанії заходи зі скорочення бюджетного дефіциту. Згідно з оновленим прогнозом уряду, рівень безробіття в Іспанії в 2011 р. складе не 18,4%, як очікувалося раніше, а 18,9%.
Однак економісти Організації економічної співпраці та розвитку (ОЕСР), яка об'єднує 31 найбільш розвинених країн світу, розраховують, що в 2010 р. ВВП Іспанії скоротиться на 0,2%, а в 2011 р. зросте тільки на 0,9%, а Єврокомісія прогнозує, що економіка Іспанії скоротиться в 2010 р. на 0,4%.
Минулого тижня Міжнародний валютний фонд (МВФ) висловив стурбованість станом економіки Іспанії, представивши фрагменти спеціальної доповіді, який буде опубліковано в червні. МВФ вказав на дисфункцію ринку праці в Іспанії (рівень безробіття наближається до 20%), на наслідки обвалу ринку нерухомості, на величезну заборгованість приватного сектора і на низьку продуктивність праці.
На думку експертів МВФ, перед Іспанією стоять серйозні завдання (у числі яких - скоротити бюджетний дефіцит), виконання яких ускладнене несприятливою ситуацією на ринку праці, великою заборгованістю приватного сектора, незначним зростанням виробничого сектора, обмеженою конкурентоспроможністю і ослабленим банківським сектором. У МВФ вважають, що в 2010 р. економіка Іспанії може скоротитися на 0,4%.
Економісти МВФ стверджують, що стан іспанської економіки можна поліпшити тільки шляхом реформ, щоб Іспанії не довелося, як Греції, просити кредити у МВФ і ЄС. Автори доповіді МВФ рекомендують Іспанії змінити трудове законодавство і почати реформи саме з ринку праці. У МВФ пропонують зробити ринок праці більш гнучким, що має оптимізувати процес розподілу робочої сили за секторами і допоможе провести пенсійну реформу - підняти вік виходу на пенсію до 67 років.
Також аналітики фонду рекомендують владі Іспанії провести фінансову консолідацію і консолідацію банківського сектора, що дозволить домогтися та ефективного функціонування банківської системи. У разі прийняття необхідних реформ, на думку економістів МВФ, Іспанії має шанс прискорити зростання ВВП до 1,5-2% протягом трьох-п'яти років.
Іспанське уряд поставив собі основним завданням скоротити дефіцит державного бюджету, який за підсумками 2009 р. склав 11,2% ВВП країни. Влада Іспанії планують скоротити дефіцит бюджету країни до 9,3% ВВП в 2010 р. і до 6,5% в 2011 р. Прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро оголосив, що урізання видаткових статей бюджету дозволить заощадити за два роки EUR15 млрд.
У минулий четвер парламент Іспанії схвалив урядовий план скорочення державних витрат з перевагою в один голос: закон підтримали 169 депутатів, 168 проголосували проти його прийняття.
Урядовий план передбачає скорочення обсягу бюджетних інвестицій на EUR6, 045 млрд. Тепер іспанська влада: знизить з червня 2010 р. зарплати держчиновникам на 5% і членам уряду на 15% з заморожуванням цих зарплат у 2010 р.; скасують з 1 січня 2011 фінансову допомогу породіллям та батькам усиновлених дітей у розмірі EUR2, 5 тис.; з 2011 р. припинять індексацію пенсій, за винятком мінімальних пенсій, введуть заборону на дочасний відхід на пенсію; скоротять витрати автономних і місцевих адміністрацій на EUR1, 2 млрд.; зменшать фінансування програм розвитку в 2010 і 2011 р. на EUR600 млн. Крім скорочення бюджетного дефіциту до 2013 р. до 3% ВВП, Мадрид планує провести реформу в трудовій, податкової та банківській сферах.
Економісти сходяться на думці, що для стабілізації економіки Іспанії скорочення витрат бюджету має супроводжуватися додатковими заходами. Дірк Шніткер, аналітик фондових ринків у CM Capital Markets Bolsa, вважає, що закон про жорстку економію не зможе повністю відновити довіру ринків.
"План допоможе уникнути глибокого падіння, однак він не зможе вирішити всі проблеми, з якими зіштовхнулися країни Європи, зокрема Іспанія", - говорить Шніткер. "Якщо тільки скорочувати бюджетні витрати, то можна спровокувати подвоєну депресію в єврозоні. Потрібні додаткові заходи, у великій кількості, однією економії недостатньо", - стверджує Нуріель Рубіні, професор Нью-Йоркського університету.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас