BP визнає провал спроби перекрити витік нафти в Мексиканській затоці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

BP визнає провал спроби перекрити витік нафти в Мексиканській затоці

Енергетика
1410
Нафтовидобувна компанія BP повідомила, що в неї не вийшло закрити аварійну свердловину на дні Мексиканської затоки, передає ВВС.
За словами виконавчого директора BP Дуга Саттлса, метод top kill не дав результатів, і компанія готується застосувати інший спосіб перекриття витоку нафти.
Операція top kill полягала в тому, що в свердловину закачувалася спеціальна суміш, яка сприяє загустінню нафти, а слідом - важка грунтова суміш. Після закупорки свердловини вона зверху цементується.
Проте, оцінивши підсумки застосування цієї технології протягом трьох днів, інженери BP прийшли до висновку, що "не зуміли зупинити потік", сказав Саттлс. "Нам всім страшно, через те, що ми не можемо змусити свердловину перестати текти, через те, що у нас до цих пір нічого не вийшло", - додав він.
У свердловину було закачано 30 тис. барелів грунту. Аварія вже обійшлася BP в 940 млн дол., і як не раз говорив Обама, компанії доведеться відшкодувати всі завдані збитки з власних коштів.
Коли стало відомо про провал операції top kill, Б.Обама заявив, що "ми не заспокоїмося, поки цей витік не буде зупинений". "Ми продовжимо пробувати всі відповідальні способи зупинки цього витоку аж до введення в лад двох резервних свердловин, буріння яких здійснюється в даний час", - сказав він.
У п'ятницю 28 травня Президент США Барак Обама відвідав узбережжя Мексиканської затоки, куди почало виносити нафту, що витекла з шельфової свердловини BP, і розпорядився потроїти кількість рятувальників, які займаються ліквідацією наслідків аварії в прибережних районах. Поки на місці працює 20 тис. осіб.
Густа сира нафта вже засмітила 110 км берегової лінії в штаті Луїзіана, погрожуючи крихкій екосистемі прибережних боліт і рибальства в регіоні.
Поки в компанії вирішено перейти до наступного варіанта: дистанційно керований підводний робот відпиляє трубу, з якої відбувається витік, і встановить на трубу заглушку. У разі успіху, більшу частину нафти, що випливає, можна буде зібрати на дні, відкачати на поверхню і вивезти.
Необхідну заглушку вже привезли до місця аварії. Очікується, що ця операція займе чотири дні. Але успіх в BP гарантувати не можуть: всі методи, що до цих пір застосовувалися, у тому числі top kill, раніше застосовувалися на менших глибинах, ніж та, на якій розташовується аварійна свердловина.
Остаточним рішенням проблеми вважається буріння інших свердловин до того ж нафтоносному пласту, але на це може піти до двох місяців.
Відзначимо, багато американців втрачають терпіння і винять вже не тільки BP, але і Президента Обаму, вважаючи, що він відгукнувся на аварію недостатньо оперативно.
За новими оцінками американських вчених, зі свердловини в Мексиканську затоку щоденно витікає як мінімум 12000 барелів нафти. За таких темпів витоку аварія вже набагато перевищила масштаб катастрофи танкера Exxon Valdez у 1988 р.
У четвер 27 травня Б.Обама призупинив буріння пробних свердловин на 33 платформах у Мексиканській затоці, продовжив заборону на буріння глибоководних геологічних свердловин ще на півроку і скасував продаж ліцензій на ділянки шельфу біля узбережжя штатів Аляска і Вірджинія.
Нагадаємо, бурова платформа Deepwater Horizon, якою компанія British Petroleum володіла на правах оренди, вибухнула 20 квітня 2010 р. У результаті пожежі на платформі 11 робочих пропали без вісті. 22 квітня бурова установка затонула, в результаті чого з свердловини стала витікати нафта в Мексиканську затоку, погрожуючи екосистемі регіону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас