Рада візьметься за економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада візьметься за економіку

Казна та Політика
1287
На майбутньому тижні Верховна Рада, всупереч своєму звичаю, концентруватиметься не на політиці, а на економіці. Володимир Литвин зажадає від уряду внести бюджетну резолюцію, а опозиціонери займуться порятунком малого бізнесу.
Сьогодні на погоджувальній раді Володимир Литвин виступить з ініціативою провести бюджетні слухання і звернеться до уряду з проханням вже на цьому тижні внести до парламенту бюджетну резолюцію. "Аби розгорнути роботу з повноцінної підготовки бюджету наступного року", - сказав спікер.
Говорячи про майбутній бюджетний процес, Володимир Литвин підкреслив, що грунтуватися він повинен на положеннях бюджетного і податкового кодексів, які мають бути прийняті найближчим часом. "У перехідних положеннях цих законодавчих актів має бути закріплена норма про те, що їх не можна змінювати принаймні впродовж п'яти років, зокрема, у бік підвищення фіскального навантаження на бізнес", - зазначив голова Верховної Ради.
Прибічники Юлії Тимошенко теж стурбовані проблемами малого і середнього бізнесу. Вирішивши, що краще пізно, ніж ніколи, опозиційний уряд, як пообіцяла екс-премьер, внесе до парламенту низку законопроектів, що стосуються підтримки малих підприємців. Минулої п'ятниці один з них вже був зареєстрований на сайті Ради в співавторстві опозиційного прем'єра Сергія Соболєва і голови парламентського комітету з промполітики і підприємництва Наталі Королевської (обоє БЮТ).
Документ, яким депутати пропонують спростити систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва, Юлія Тимошенко прокоментувала так: "Ми наполягатимемо на внесенні цього законопроекту до порядку денного, аби наші малі підприємці, нарешті, припинили боятися, що спрощену систему оподаткування просто анулюють". Лідер БЮТ нагадала, що Віктор Янукович обіцяв під час своєї виборчої кампанії ввести п'ятирічні податкові канікули для малого бізнесу. Крім того, опозиціонери спробують законодавчо підсилити відповідальність для посадових осіб, що перешкоджають бізнесменам, і зменшити види ліцензійної діяльності.
Представники коаліції не сприймають серйозно ініціативи своїх політичних супротивників, зазначаючи, що підтримка малого бізнесу буде закріплена в бюджетному і податковому кодексі, які можуть бути прийняті на цій сесії. Регіонали відзначають, що у прибічників екс-премьера немає достатньої кількості голосів для прийняття заявлених ними документів.
Скептично оцінюють ініціативи соратників Юлії Тимошенко й інші опозиціонери. Депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна вважає, що ініціатива БЮТ далека від реальних потреб підприємців. "Податкові канікули малому бізнесу не потрібні - вони ліквідують лише податок на прибуток. Істотно ускладнює життя бізнесу нарахування у фонд заробітної плати", - сказала депутат. За її словами, Юлія Тимошенко під час свого прем'єрста не думала відміняти ці податки. "Аби бізнес працював, уряду варто навести лад в роботі ДПАУ, яка тисне на підприємців, і змінитии мінімум 12 видів ліцензування", - зазначила Ксенія Ляпіна.
Депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов сказав "і", що уряд внесе бюджетну резолюцію до 15 червня: "Поки ж необхідно прийняти податковий і митний кодекси. Ці документи набагато важливіші, ніж проблеми малого і середнього бізнесу". За словами депутата, за допомогою економічних ініціатив прибічники Юлії Тимошенко намагаються почати політичний діалог з малими бізнесменами. "Опозиції варто робити ставку на пенсіонерів і студентів, які куди соціально і політично активніші, ніж бізнесмени", - порадив парламентар.
Втім, соратники екс-прем’єра вже узяли на замітку цю тезу. На цьому тижні опозиціонери планують оскаржити ст. 7 і ст. із завершальних положень держбюджету-2010. За допомогою цих статей уряд може своїми постановами змінювати закон в частині соціальних витрат, а тарифна сітка заробітних плат бюджетників обчислюється в межах 2009 р., тоді як вона повинна змінюватися. Із цього приводу БЮТ планує звернутися до Конституційного суду.
Ще однією важливою подією майбутнього тижня стане перше звернення Віктора Януковича як президента до народу. Захід, який пройде в стінах Верховної Ради, запланований на цей четвер і може супроводжуватись презентацією президентом його власної концепції економічних реформ. Віктор Янукович, судячи з його слів, вирішив зробити ставку на взаємодію центральної влади і регіонів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас