"Ъ": Іван Свида склав зброю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Іван Свида склав зброю

Казна та Політика
6153
В суботу начальник Генерального штабу-головнокомандуючий збройними силами (ЗС) Іван Свида подав у відставку. Генерал, відомий як прибічник інтеграції України і НАТО, пояснив своє рішення тим, що його бачення концепції розвитку ЗС не співпадає з позицією керівництва країни. Тим часом експерти вважають, що причиною звільнення стали не ідеологічні протиріччя, а прагнення нового міністра оборони призначити "свого" голову Генштабу.
Повідомлення про те, що генерал армії Іван Свида подав у відставку з посади начальника Генштабу, прес-служба Міноборони розповсюдила в суботу вранці. Із наведеної заяви Свиди виходить, що причиною відставки стала відмінність підходів начальника Генштабу і президента Віктора Януковича до управління і реформування ЗС. "У ситуації, що склалася, я визнаю право президента реалізувати його бачення шляхів розвитку збройних сил. Він робитиме це з іншим начальником Генерального штабу", - зазначив Іван Свида.
Генерал армії Іван Свида народився в 1950 році. Командував мотострілковим взводом, ротою, батальйоном, полком, дивізією, корпусом, керував оперативним командуванням. У 1980 році закінчив Військову академію ім. Фрунзе, а в 1992 році - Військову академію Генерального штабу. З 1995 по 1998 рік командував 32-м армійським корпусом Південного оперативного командування (ПОК). Після цього був призначений першим заступником командувача військами ПОК, а в липні 2005 року очолив його. З 25 червня 2007 року по листопад 2009 року - командувач сухопутними військами ЗСУ. 13 листопада 2009 року указом президента Віктора Ющенка призначений начальником Генерального штабу-головнокомандуючим збройними силами України.
Свида відмовився уточнити причину свого рішення, пославшись на те, що він все сказав в своєму рапорті. Тим часом експерти вважають, що глава Генштабу йде з посади не з власної волі. "Це схоже на процес розставляння своїх кадрів новим керівництвом країни. Формально Свида сам подав у відставку, але ця ініціатива могла бути йому нав'язана", - вважає директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський. "Нова команда хоче розставити своїх людей на всі пости. Тому Івану Свиді залишалося лише подати рапорт і відійти убік", - говорить колишній міністр оборони (у 2005-2007 роках), голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.
На користь цього припущення свідчить той факт, що Іван Свида не пішов у відставку під час "першої хвилі" зміни керівництва Міноборони. Як відомо, після призначення уряду з посади був знятий командувач військово-морськими силами адмірал Ігор Тенюх, який заявив про несумісність свого світогляду з ідеологією нового керівництва країни. Тоді ж обговорювалася можливість відставки командувача повітряними силами генерал-полковника Івана Руснака. А Свида стверджував, що готовий продовжити роботу на посаді начальника генштабу-головнокомандуючого ЗС.
Директор Центру миру, конверсії і зовнішньої політики Олександр Сушко упевнений, що відставка Івана Свиди не пов'язана з позицією президента відносно співпраці України з НАТО. "Так, глава Генштабу був прибічником євроатлантичної інтеграції України, але він наполягав не на негайному вступі, а на поглибленні співпраці з альянсом, - нагадує Сушко.- Схоже, для нього просто почали створювати некомфортні умови роботи.
Найбільшу роль тут, звичайно, відіграв не президент, а старий генералітет, для якого сьогодні настав момент реваншу. У тому числі - міністр оборони Михайло Єжель".
Про один з останніх робочих конфліктів між Іваном Свидою і керівництвом Міноборони стало відомо ЗМІ. 27 травня прес-служба військового відомства розповсюдила заяву про зустріч Свиди з представником стратегічного командування НАТО Франтішеком Маленінським, в ході якої глава Генштабу оголосив про намір України дотримувати всі узяті перед Північноатлантичним альянсом зобов'язання. "Плани і домовленості, які ми перейняли на себе в рамках співпраці з Організацією Північноатлантичного договору, не підлягають ревізії і в майбутньому виконуватимуться в повному об'ємі", - процитував Івана Свиду сайт Міноборони. Проте 28 травня прес-служба міністерства анулювала цю новину, повідомивши, що начальник Генштабу не робив таких заяв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас