США не хочуть "супердержавити" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США не хочуть "супердержавити"

Казна та Політика
634
Президент США Обама направив у конгрес документ, в якому викладена національна стратегія безпеки. У документі йдеться про націленість Вашингтона на співпрацю з іншими країнами, а головними партнерами названі Росія, Китай і Індія.
З цими державами США мають намір зміцнювати зв'язки і співробітничати, віддаючи належне їх впливу, відзначила держсекретар США Хіларі Клінтон в ремарках до стратегії.
Японію і Південну Корею вона назвала традиційними і надійними союзниками: "Але ми маємо намір зміцнювати відносини і розширювати діалог з такими ключовими країнами, як Росія, Китай, Індія".
Як приклад ефективної взаємодії з Росією держсекретар навела переговори щодо Ірану: "У нас різна історія, різні підходи, але ми сказали: давайте чесно обмінюватимемося поглядами і інформацією і вирішувати, як рухатися вперед.
Було багато недовір'я, великий розрив у тому, як ми сприймаємо світ, наслідки ситуації в Грузії. Але ми вважали, що повинні розвивати відносини, ведучи дуже відвертий діалог, хоча і не погоджуватимемося за всіма пунктами".
Прагнення до більшої взаємодії з Росією підтвердив помічник президента з національної безпеки генерал Джеймс Джонс.
США, в цілому, орієнтуються, згідно нової стратегії, на співпрацю з іншими країнами, що відрізняє цей документ від тих, що були прийняті під час президентства Буша-молодшого. За словами Клінтон, США готові погодитися з тим, що світ є багатополярним, а США - не єдина супердержава в світі.
Такий підхід, як вона вважає, буде критично сприйнятий усередині країни, проте адміністрація президента бачить в ньому найбільш ефективний інструмент до забезпечення американських інтересів: "Ми не можемо допустити, щоб США були відсутні де-небудь на цьому великому світі. Але ми готові працювати зі всіма країнами і використовувати принцип багатобічного підходу (до вирішення міжнародних проблем), і ми хочемо змінити свій підхід у бік багатополярного світу і множинних партнерських взаємин".
Багато в чому американські інтереси відповідають універсальним інтересам і відповідають інтересам людей по всьому світу. І звідси, на думку держсекретаря, "ми повинні залучати до вирішення загальних проблем всіх".
Вирішення внутрішніх проблем, у тому числі економічних, допоможе США "бути сильними" на світовій арені.
Клінтон відзначила, що антикризова політика, запропонована президентом і схвалена конгресом, принесла свої плоди і тепер США в кращому становищі в порівнянні з 2009 роком.
Вперше стратегія говорить про проблеми, з якими США стикаються дома - про дефіцит, борг, боротьбу з тероризмом.
США перейдуть від "переважно прямого" застосування сили до поєднання "непрямої сили і впливу".
Напередодні помічник президента з питань боротьби з тероризмом Джон Бреннан пояснив, що стратегія національної безпеки стосується, у тому числі, загрози з боку радикально налаштованих груп американського населення.
Як приклад він навів той факт, що обвинувачений в спробі здійснення теракту на Таймс-сквер є американцем пакистанського походження: "Ми повинні чесно признатися самі собі: жодна країна, якою б сильною не була, не може запобігти всім загрозам. І завдання ще складніше для США, вільної країни з населенням 300 мільйонів жителів". Увага до внутрішньої безпеки не відміняє боротьби з міжнародним тероризмом.
Як одне із завдань в стратегії відзначається, що спецслужби мають своєчасно прораховувати ходи терористів наперед і завдяки цьому запобігати атакам: "Вочевидь, що зараз ми перебуваємо на новому етапі терористичної загрози. Ми зробили так, що терористам стало складніше набирати нових людей і навчати їх, тож їм доводиться все більше і більше покладатися на слабо навчені кадри. Ми підвищили здатність протистояти масштабним і добре продуманим атакам, тож їм доводиться здійснювати спрощені вилазки, але чіпко націлені на вбивство".
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас