Бродський: Платні "державні послуги" - це спосіб викачування грошей з бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бродський: Платні "державні послуги" - це спосіб викачування грошей з бізнесу

Казна та Політика
424
За станом на сьогоднішній день урядами різних каденцій видано більше 200 ухвал з переліками платних послуг. Проте, у більшості випадків під назвою "державні послуги" або "додаткові держпослуги" прописані види діяльності, які не мають стосунку до поняття "послуги", заявив глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський.
"В основному вони або створюють додаткові перешкоди на шляху розвитку бізнесу, або викачують гроші", - пояснив він.
Як приклад Бродський назвав делегування Інститутом археології НАН права проведення обов'язкової археологічної експертизи дочірним підприємствам ДП "ОАСУ", які виставляють завищені рахунки на дослідження тієї або іншої ділянки. Вартість таких послуг часом досягає сотень тисяч гривень, відзначає він.
За його словами, Мінекології також залучило до процедури екологічних експертиз держустанову "Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління". Вартість "пропонованих" обов'язкових послуг - 60 тис. грн., які надходять на рахунки небюджетної організації.
"Таких прикладів безліч і по МВС, МНС, МОЗ, та й інші відомства не відстають", - констатує голова Держкомпідприємництва.
Ще одним способом викачування грошей з підприємців є усілякі благодійні фонди при контролюючих організаціях. Причому, що більше у таких організацій контрольних і силових повноважень, тим більше фондів і тим більші їхні бюджети, говорить Бродський.
"До останнього часу ніхто навіть не думав провести облік усіх цих осередків "благодійної діяльності" і з’ясувати, скільки ж вони знімають грошей з українців, а також куди ці гроші витрачаються. Зате відомі випадки, коли ні міністр, ні його заступники не знали про існування у захистку відомства того чи іншого фонду, тоді як "рекетирська" лавочка перетворилася на приватний бізнес номенклатури середньої ланки.", - відзначив голова Держкомпідприємництва.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас