"Ъ": Міліція пішла на балку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Міліція пішла на балку

Енергетика
989
Співробітники Запорізького обласного слідчого управління і кримінального розшуку прибутку на територію шлакових відвалів підприємства "Дніпроспецсталь" в балці Середній. Вони пред'явили охороні розпорядження про проведення обшуку, видане прокурором Заводського району Запоріжжя Сергієм Богданом. Згідно з протоколом обшуку, на території відвалів, зокрема, були вилучені 4 циліндри з підозрою на наявність вибухових речовин. Потім близько 80 співробітників підприємства і фірми, що охороняє ділянку, доставили в райвідділ міліції для надання свідчень. Під'їзди до ділянки заблокували машинами ДАІ.
В балці Середній розташовані промислові відвали, куди з 1937 року скидають відходи виробництва найбільші підприємства Запоріжжя: "Запоріжсталь", "Дніпроспецсталь", Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) і "Запоріжкокс". Територія відвалів – 240 га. Відходи піддаються вторинній переробці для витягання з них кольорових і чорних металів і руди. За експертними оцінками, вартість відходів, що містяться в балці, складає $15-17 млн.
Близько 14.40 працівники міліції покинули територію відвалів, і на ділянку увійшли близько 300 чоловік, що представилися співробітниками приватної охоронної структури, розповів пізніше на прес-конференції в.о. голови правління "Дніпроспецсталі" Віталій Корнієвський. "Вони заявили, що діють на користь компанії 'Деа Рома', яка має намір здійснювати розробку наших шлакових відвалів. Разом з ними на територію увійшли співробітники управління Державної служби охорони ГУ МВС в Запорізькій області", - повідомив він. Про спробу проникнення на ділянки в балці Середній вчора повідомили також в.о. голови правління ЗЗФ Олег Беспалов і фінансовий директор "Запоріжсталі" Олександр Рабцун. "Периметр наших ділянок оточили невідомі люди", - уточнив Рабцун.
В центрі громадських зв'язків ГУ МВС в Запорізькій області повідомили, що обшук санкціонований прокуратурою "в ході розслідування особливо тяжкого злочину", подробиці якого не повідомляються. "Представники заводу могли оскаржити розпорядження у вищестоящого прокурора або в суді, але, оскільки цього не було зроблено, міліція була зобов'язана виконувати розпорядження прокурора", - заявив старший помічник прокурора області Леонід Кирилаш.
На "Запоріжсталі" і ЗЗФ упевнені, що силовий захват відвалів здійснений на користь компанії "Деа Рома" запорізького підприємця Євгена Анісімова, яка декілька років добивається права на їх розробку. 25 травня прокуратура Заводського району направила підприємствам розпорядження завершити експлуатацію полігону, оскільки він є техногенним родовищем, і звільнити територію для "Деа Рома". "Але ще в 2001 році Вищий арбітражний суд визнав, що відвали не є техногенним родовищем. Це наша власність, а відходи виробництва після їх сортування використовуються у виробництві", - заявив Олександр Рабцун. У "Дніпроспецсталі" говорять, що якщо робота відвалів буде заблокована, то підприємству нікуди буде вивозити шлаки, і вже через три дні воно буде змушене зупинити роботу. Отримати коментарі "Деа Рома" не удалося, контактів компанії немає у відкритому доступі.
Переробка відходів дає можливість компаніям значно економити на закупівлі вторсировини, говорить аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Макаров. Він підтвердив, що без відвалів робота підприємств зупиниться: "Нової території для шлаків немає, а якщо вона і буде виділена, спочатку потрібно створити інфраструктуру, на що піде не менше року при постійному фінансуванні".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас