ДПА: В Україні у травні ц.р. невідшкодований ПДВ зменшився до 27,3 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПА: В Україні у травні ц.р. невідшкодований ПДВ зменшився до 27,3 млрд грн

Казна та Політика
672
В Україні у травні невідшкодований ПДВ зменшився в порівнянні з квітнем на 1,1 млрд грн - до 27,3 млрд грн. Про це заявив сьогодні на прес-конференції заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПА) України Олексій Любченко, передає кореспондент РБК-Україна.
Любченко уточнив, що станом на 1 травня ця сума становить 27,3 млрд грн у той час як у квітні - 28,4 млрд грн. "Але мушу зазначити, що в цілому сума невідшкодованого ПДВ в порівнянні з початком року зросла: за станом на 1 січня 2010 р. вона склала 21,8 млрд грн", - нагадав Любченко.
Крім цього він повідомив, що на сайті ДПА створено розділ, де можна буде отримати інформацію про підприємства, що знаходяться в зоні посиленого податкового контролю за ризикоорієнтованого системі та підприємства, які платять податки сумлінно.
Нагадаємо, 26 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров дав завдання Державній податковій адміністрації України (ДПАУ) перейти на автоматичне відшкодування ПДВ з серпня 2010 р.
Азаров також заявив, що облігації, випущені для погашення заборгованості з відшкодування ПДВ, будуть погашені протягом 5 років.
Раніше Азаров повідомив, що Кабмін з травня 2010 р. почне повертати некомпенсований ПДВ шляхом випуску цінних паперів. За його словами, заборгованість з повернення ПДВ складає близько 30 млрд грн. Прем'єр також відзначив, що зараз немає можливості відшкодувати таку суму грошима.
Азаров також додав, що відшкодування ПДВ цінними паперами буде добровільним. Підприємці зможуть або отримувати цінні папери відразу, чи чекати можливості відшкодування грошима.
22 квітня ц.р. голова ДПАУ Олександр Папаіка повідомив, що Кабмін запустив пробний проект конвертації заборгованості з ПДВ у 2-3 млрд грн у цінні папери. Папаіка повідомив, що податкова служба обробляє реєстр заборгованості з податку на додану вартість. У той же час Кабмін почав процес конвертації доведеної заборгованості з податку. Запропоновані цінні папери підприємство може продати на ринку цінних паперів або тримати в банку.
Нагадаємо, за даними Державної податкової адміністрації України, сума невідшкодованого ПДВ на 1 квітня становила 28,4 млрд грн. З початку року сума боргу зросла на 6,6 млрд грн. Сума прострочених боргів досягала 8,6 млрд грн, з початку року зростання на 2,4 млрд грн. За інформацією податкової, за участю сумнівних підприємств щомісяця з легальної економіки виводиться майже 7 млрд грн, за рахунок чого формується більше 1,3 млрд грн фіктивного податкового кредиту з ПДВ.
Як повідомлялося, 24 березня ц.р. Азаров заявив, що податкова повинна буде перевірити всі заявки на предмет реального експорту. Прем'єр відзначав тоді, що держава планує з 1 липня 2010 р. відшкодовувати ПДВ автоматично.
Варто відзначити, що в Україні податкове навантаження одне з найбільших серед країн СНД, зокрема більше ніж у Білорусі, Молдові, РФ і Казахстані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас