"Ъ": Влада Одеси вимагає від Імексбанку 50 млн грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Влада Одеси вимагає від Імексбанку 50 млн грн.

Кредит&Депозит
1287
Голова Одеської облдержадміністрації (ОДА) Едуард Матвійчук повідомив журналістам про звернення ОДА в прокуратуру за фактом неповернення Імексбанком близько 50 млн грн. "Ми писали в банк листи, але реакції не було. Термін деяких з цих депозитів витік ще перед Новим роком, а деяких - кілька місяців тому, - розповів пан Матвійчук.- Ці кошти були передбачені на різні програми - в обласній, міській, районні бюджети. Банк справно платить відсотки, але гроші не повертає".
Варто зазначити, що на початку травня депутати Одеської облради говорили про менші суми претензій до Імексбанку - про вклади на 20 млн грн. і 5 млн грн. Начальник юридичної служби Імексбанку Олександр Делінський заявив, що не володіє відповідною інформацією, прес-секретар банку відмовилася спілкуватися з нашим кореспондентом, а керівництво установи було на нараді.
В I кварталі збиток Імексбанку склав 6,8 млн грн., його депозитний портфель - 4,6 млрд грн. За останній рік найбільший відтік з рахунків банку спостерігався в перших кварталах 2009 року (1,3 млрд грн.) і 2010 року (200 млн грн.). За останні півроку банк ліквідував шість філій і представництва в ПАР і Австрії.
Імексбанк відомий тим, що торік в числі семи установ претендував на рекапіталізацію урядом. Проте власник банку (за даними Нацбанку на 1 січня, 18,2% акцій установи належало народному депутатові від Партії регіонів Леоніду Клімову безпосередньо і 31,6% - опосередковано) хотів віддати державі лише 39% банка замість потрібних 60%+1 акція, і переговори припинилися. Клімов на дзвінки не відповідав.
За словами юристів, залучення прокуратури до розгляду може полегшити подачу позову до банку. "Прокуратура може винести розпорядження, щоб банк виконав вимогу, або подати позовну заяву до суду від імені обласної держадміністрації про стягнення грошей. Адміністрації часто просять прокуратуру зробити це, тому що при подачі позову потрібно заплатити держмито - близько 25 тис. грн., а для прокуратури це безкоштовно", - відзначає управляючий партнер юридичної фірми Jurimex Юрій Крайняк.
Вирішення конфлікту передбачити складно, кажуть юристи. "Причини невиплат вкладів можуть бути різні. Наприклад, неплатоспроможність установи, коли махінацій не було, але зобов'язання перевищили активи. Тоді Нацбанк приймає рішення про ліквідацію установи і кредиторам повертаються їхні кошти, - пояснює партнер юридичної фірми 'Василь Кисіль і партнери' Юлія Кирпа. - Підставою для порушення кримінальної справи може бути шахрайство з фінансовими ресурсами". Втім, за її словами, в цьому випадку кримінальну справу можна порушити лише стосовно фізичної особи, з якої буде складно отримати таку велику суму, якщо суд прийме рішення на користь ОДА.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас