"Ъ": Національний банк пропонує підсилити права кредиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Національний банк пропонує підсилити права кредиторів

Кредит&Депозит
1502
Банки, обурені боротьбою з неплатниками кредитів, розробили законопроект, який збільшить їх права. У НБУ розповіли, що проект був ініційований банками, які намагаються понизити збитки від дій позичальників, які ухиляються від сплати боргів різними методами. Документ, зокрема, пропонує позбавляти позичальників права розпоряджатися предметом застави в разі неплатежів по кредиту більше двох місяців, дозволити судам за заявою банку приймати рішення про виселення людей з квартир, що перебувають в заставі, і скасувати необхідність отримання згоди органів опіки на реалізацію застави.
Документ також забороняє популярну схему визнання банкротом фізособи-підприємця щодо його особистих зобов'язань. А власники і керівники компаній-боржників, а також їх родичі, не зможуть створювати нові компанії. Боржники, серед іншого, не зможуть здійснювати розрахункові операції до сплати зобов'язань по кредиту, а банкротство компаній не позбавить банки прав на заставне майно проблемних компаній.
Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко говорить, що робота над документом почалася рік тому. "Тоді ми написали лист прем'єру Юлії Тимошенко, до якого приклали комплексний пакет змін до законів, що стосується відносин боржника і кредитора, - відзначив він. - У Нацбанку була створена робоча група, яка доопрацювала документ". НБУ планує подати його до парламенту через Кабмін.
Юристи відзначають, що більшість норм, запропонованих в законопроекті, застосовуються в США і багатьох країнах Європи. "У світовій практиці наявність в квартирі неповнолітньої дитини і відсутність у нього іншого місця мешкання не є обмеженням для реалізації заставного майна, - говорить старший партнер юридичної компанії LCF Law Group Артем Стоянов.– Багато поблажок в нашому законодавстві завжди працювали на недобросовісного позичальника". Юристи вважають, що нові правила будуть використані для тиску на позичальників. Це дозволить банкам поліпшити платіжну дисципліну клієнтів, зменшити ризики і, як наслідок, кредитні ставки.
Але низка нововведень може викликати зростання соціальної напруги в суспільстві, вважає управляючий партнер компанії "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець: "Це призведе до колапсу у взаєминах між господарюючими суб'єктами. Адже якби було декілька боржників, нездатних платити по кредитах, яких банки виженуть з квартир, виставлених на продаж. Так їх же сотні тисяч". За його словами, документ порушує норми міжнародного права, які прийняла Україна. "Замість того щоб наділяти банки правами по відбору майна, краще ввести загальнообов'язкове страхування кредитних договорів", - вважає Артем Стоянов. Крім того, юристи відзначають, що виконавча служба не бере на себе тягар виселення дітей навіть за наявності у неї такого права.
Спірні пропозиції законопроекту можуть бути вилучені. "У першому читанні ми, безумовно, підтримаємо проект, потім розбиратимемося, які поправки потрібно погоджувати, - сказав народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов. - Кожна сторона цієї проблеми має свої плюси і мінуси. Ми полегшуємо життя банкам, знижуючи податковий тиск, але перекладаємо податковий тягар на всі останні сектори економіки".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас