Хто відповість за комунальні борги? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто відповість за комунальні борги?

Казна та Політика
1197
Починаючи з червня теплоенергетикам з високою заборгованістю перестануть постачати природний газ. НАК "Нафтогаз України" зупинить поставку палива тим підприємствам, які до 1 червня не вийдуть на рівень проплати у 80%. Як повідомляє Інтерфакс Україна, про це нещодавно заявив перший заступник голови правління НАК Володимир Триколич на селекційній нараді з міністром ЖКГ.
"Теплоенергетика країни споживає на рік 8,3 мільярда кубометрів газу. А ви (підприємства теплоенергетики. - Ред.) маєте заборгованість за 8,4 мільярда кубометрів... Не буде 80% - ми припиняємо всі відносини", - сказав Триколич. Він також додав, що приблизна заборгованість теплоенергетиків за газ на сьогодні становить 7,9 мільярда гривень, з яких близько 2,2 мільярда гривень - по Києву.
Якщо це було останнє попередження, і з червня "Нафтогаз" почне діяти, то "крайніми" в цій історії, як завжди, будуть звичайні громадяни. При чому як ті, хто має заборгованість за комунальні послуги, так і ті, хто не має. А це, на думку громадських організацій, як мінімум, несправедливо...
Люди не винні в боргах тепловиків перед НАК "Нафтогаз України", тому МінЖКГ зобов’язаний стати на бік населення і не дозволити відключення теплогенеруючих компаній від газопостачання, внаслідок якого люди влітку залишаться без гарячої води, вважає лідер Всеукраїнського громадського руху "Комунальний фронт" Віталій Яковенко.
За його словами, йдеться в повідомленні "Комунального фронту" "Дню", суспільству постійно намагаються нав’язати думку про те, що вся провина за борги тепловиків перед постачальниками енергоресурсів лежить на простих українцях, які не сплачують за комунальні послуги. Мовляв, люди заборгували за "комуналку" 12 мільярдів гривень, тоді як тепловики своїм постачальникам - усього 8,4 мільярда.
"Насправді все виглядає зовсім не так. Оплата комунальних рахунків населенням перебуває на рівні 90-95%. Це дуже високий відсоток, який, навіть, вищий, аніж у багатьох європейських країнах. А борги в сумі 12 мільярдів накопичилися за кілька років і не можуть служити критерієм для пояснення причин поганого стану комунальної галузі. Просто нам хочуть нав’язати думку, що в усьому винні ми самі, а не політики й керівники міст та комунальних господарств, які довели цю галузь до такого стану", - вважає Яковенко.
При цьому лідер "Комунального фронту" наголошує, що левова частка провини за борги тепловиків лежить на місцевій владі, яка, незважаючи на свої обіцянки, відмовляється покривати різницю в тарифах і нарощує ці борги з кожним місяцем. "Але до чого тут люди? Чому вони повинні страждати без води через недбайливих чиновників? Міністерство ЖКГ просто зобов’язане втрутитися в цю ситуацію і не дозволити відключення людей від гарячого водопостачання будь-якими способами", - упевнений він.
При цьому Яковенко спрогнозував, що в разі, якщо погрозу "Нафтогазу" буде реалізовано, то рівень соціального незадоволення людей значно збільшиться, і це може вилитися в акції протесту. "Вже зараз підприємства теплокомуненерго деяких міст, таких як Одеса і Севастополь, уже вирішили відключити гаряче водопостачання, посилаючись на свої борги за газ. І незадоволення людей збільшується. Жителі цих мегаполісів уже починають звертатися до нас з проханнями сприяння їм у подані судових позовів проти винуватців цього комунального неподобства", - повідомив лідер "Комунального фронту".
Щоправда, як свідчить статистика, жителі тієї ж таки Одеської області завинили за комунальні послуги: борг на 1 квітня перевищив 600 мільйонів і продовжує зростати. Про це Інтерфакс Україна повідомили в Головному управління статистики Одеської області. За їхніми даними, рівень проплати послуг ЖКГ - 79,4% (на 9,5% вище від торішніх показників). І найбільше жителі області завинили саме за тепло й гарячу воду - 229 мільйонів гривень, або 37,9% від усієї суми.
Проте енергетики висувають претензії й до влади. Так, акціонерна компанія "Київенерго" уже направила столичній міській державній адміністрації листа, в якому нагадала про необхідність терміново сплатити заборгованість компенсації збитків компанії на виробництво теплової енергії через тарифи, які встановлено нижче від економічно обѓрунтованого рівня. Про це УНІАН повідомили в Департаменті корпоративних комунікацій АК "Київенерго".
"Боржники винні "Київенерго" астрономічну суму - понад 4 мільярда гривень. Майже половина цієї суми - борг міського бюджету з різниці в тарифах. Ми черговий раз нагадали столичній владі про невідкладність вирішення цього питання та сподіваємося почути, яким чином і коли буде компенсовано збитки "Київенерго". Адже міська влада має для цього всі важелі: по-перше, саме вона затверджує тарифи та формує бюджет, а по-друге, - в її силах застосувати ефективні механізми взаєморозрахунків", - прокоментував листа фінансовий директор АК "Київенерго" Михайло Уткін.
У новому бюджеті Києва на компенсацію різниці за тарифами грошей не знайшли. Зате тарифи для населення влада Києва хоче повернути до рівня вересня минулого року, тобто вони можуть зрости в 1,5-2 рази.
Стосовно ж столичних рекордних боргів за газ, то, як заявив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, виступаючи на сесії Київради в п’ятницю, їх збираються повертати шляхом залучення кредитів або за рахунок взаємозаліків у межах державного бюджету, хоча в держбюджеті-2010 грошей на це не передбачено.
Коментар
Тож хто більше завинив у створенні такої "боргової ями" за енергоресурси: теплоенергетики, влада чи населення? І чи справедливо, що незалежно від цього найбільше постраждають останні?
З цими питаннями "День" звернувся до екс-міністра ЖКГ, виконавчого директора Альянсу "Нова енергія України" Павла Качура:
- 1 червня 2010 року більшість українських міст дійсно може залишитися без гарячої води, бо сума заборгованості за спожитий газ у попередні роки дуже велика, і її нереально виплатити до вказаного часу. Бути відключеним ризикує практично кожне місто, яке залишило за собою систему централізованого опалення. Де ж її немає, там люди користуються автономним опаленням, розраховуються безпосередньо з постачальником тепла, і патових ситуацій не виникає. До речі, такі системи вже діють і в містах 50-тисячниках, а не тільки в селах, як вважали раніше.
На мою думку, ключова проблема значної комунальної заборгованості полягає в надмірній "любові" політиків до свого народу, яка виливається в стримування тарифів за відсутності реальних кроків з модернізації житлово-комунальної сфери. Сьогодні основна відповідальність лежить на тих, хто ухвалює рішення з модернізації галузі. Бо ж проблема "боргової ями" полягає не в дефіциті грошей, а у відсутності оновлення комунальних систем, які фактично зношені вщент.
Населення ж дисципліновано сплачує за комунальні послуги, але їхніх коштів не вистачає для повного розрахунку за газ. Тарифи, якправило, не покривають повної собівартості надаваних послуг. Виходити з цієї ситуації можна двома шляхами: інвестувати в модернізацію ЖКГ або ж нічого не робити і просто нарощувати борги. Якщо оберуть другий варіант, то незабаром з комунальними боргами не зможемо розрахуватися й за 10 років.
Наталія Білоусова, Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас