"Ъ": Держава має намір повернути собі майно профспілок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Держава має намір повернути собі майно профспілок

Казна та Політика
596
Все майно громадських організацій на території України, передане їм в управління державними органами СРСР або Української РСР, є державною власністю, що підлягає витребуванню в судовому порядку, сказано в оприлюдненому Міністерством економіки проекті закону "Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об'єднань (організацій) колишнього Союзу РСР". Для виконання цієї вимоги громадським організаціям і їх підприємствам буде заборонено проводити операції з таким майном в період з моменту набрання чинності закону до переоформлення прав власності. При цьому суди для повернення в держвласність перепроданих об'єктів зможуть анулювати всі операції з ними після 24 серпня 1991 року.
Згідно з проектом, добросовісний користувач майна отримає першочергове право його оренди, а в разі відмови - компенсацію витрат на ремонт. Якщо держава протягом трьох років з моменту витребування майна вирішить його продати, першу пропозицію вона зобов'язане зробити колишньому власникові. Спільне будівництво і модернізація будівель дозволять державі і організаціям також спільно ним користуватися.
В пояснювальній записці відзначається, що закон в першу чергу стосується майна профспілкових організацій, що "в основному створювалося за рахунок державних капітальних вкладень, перейшло до недержавних структур, що нанесло державі значні економічні збитки". Правонаступником профспілкових організацій УРСР є Федерація профспілок України (ФПУ), якою на липень 2009 року належали 101 санаторій, 66 туристичних комплексів, 4 навчально-спортивні бази і 2 вузи. ФПУ є власником контрольних пакетів 17 підприємств і 4 акціонерних товариств.
Це не перша спроба повернути держмайно. У 2007 році Верховна рада ввела мораторій на відчуження майна ФПУ для проведення Фондом держмайна інвентаризації активів. Мораторій завершився 1 січня 2008 року, а інвентаризація не була проведена. "Керівництво Федерації профспілок прямо заявляло мені, що інвентаризації не допустить. Нам заборонили проводити її судовим рішенням, а коли ми звернулися по допомогу в правоохоронні органи, то підтримки не отримали", - розповіла екс-глава Фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко. На її думку, закон дозволить провести інвентаризацію майна ФПУ і "дізнатися, що реально належить їм, а що - ні".
Керівництво ФПУ вважає, що норма закону про повернення майна федерації в держвласність суперечить Конституції. "Я не розумію, чому наша влада з кіпи паперів, що залишилася від попередників, витягла цей документ (аналогічний проект закону уряд Юлії Тимошенко розробив в 2008 році.- ред.). Такі питання вирішують не прийняттям законів, а в судах. Тим більше, ця власність визначена як приватна і, згідно Конституції, є недоторканною", - заявив голова ФПУ, народний депутат Василь Хара (Партія регіонів). Управляючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов відзначає, що намір уряду суперечить Цивільному кодексу: "У кодексі є норма про добросовісного покупця, який купив власність, не знаючи про дефекти в його титулі. Але проти лому немає прийому, і якщо уряд прийме рішення, то така норма буде реалізована".
Проблемою може стати і оцінка нової частки держави в таких об'єктах після їх ремонту громадськими організаціями, оскільки для неї необхідно буде порівняти витрати в різних валютах і цінах. За даними ФПУ, лише в 2008 році федерація вклала понад 300 млн грн. в розвиток матеріальної бази профспілкових здравниць, туристичних комплексів і спортивних баз.
У зв'язку з цим реалізувати плани по націоналізації майна буде складно, вважають експерти. "Такий крок викличе протести профспілок, які традиційно розглядаються як союзники нової влади", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. З ним згоден заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів): "Значна частина майна була приватизована, і важко прогнозувати, чи отримає цей законопроект підтримку депутатів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас