Уряд може переглянути рішення про продаж всього держпакету акцій "Укртелекому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд може переглянути рішення про продаж всього держпакету акцій "Укртелекому"

Казна та Політика
556
Умови приватизації ВАТ "Укртелеком" коректуватимуться, при цьому уряд може навіть переглянути своє рішення про продаж всього держпакету акцій, вважає член Національної комісії регулювання зв'язку (НКРЗ) Владимир Звєрєв.
"Проявлена політична воля до приватизації, а форма може бути визначена безпосередньо перед оголошенням конкурсу. Зараз оголошено, що ресурс такий - 92,79%, але держава теж зможе взяти участь в конкурсі і залишити 25% за собою, або інвестори заплатять за все (весь держпакет), а в управління отримають 67,79%", - пояснив він кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна".
Фактично йдеться про можливість передачі державі так званої "золотої акції", що дає всі права блокуючого пакету, окрім отримання дивідендів. Варіант приватизації "Укртелекому" із застосуванням подібного інструменту останній раз обговорювався в кінці 1990-х років.
За словами Звєрєва, світовий досвід показує, що держава зберігає за собою певну частку після приватизації національного оператора зв'язку. При цьому він допустив, що в Україні може бути застосована і інша схема.
"Якщо залишити частку за державою, то потрібно нести і відповідальність в пропорційних частках, вкладати кошти, а чи зможе держава інвестувати такі кошти? Вочевидь, в уряді зважили свої можливості і вирішили, що краще продати", - сказав він.
В.Звєрєв відзначив, що НКРЗ в цілому підтримує ідею приватизації, чекає від нового власника ефективнішого управління активом і не вважає, що вихід держави із складу власників негативно позначиться на ринку.
"В існуючому законодавстві є недоліки, але якщо ми прийдемо до регулювання через визначення оператора зі значною ринковою часткою, то загрози конкуренції від приватизації "Укртелекому" не буде. В "Укртелекому" будуть особливі умови надання послуг - вони будуть обмежені або тарифами, або ставками взаємоз’єднання. Тут якоюсь мірою буде і простіше, оскільки держава поставить компанію в рівні умови зі всім ринком", - пояснив він.
Окрім законопроекту про передачу НКРЗ повноважень за визначенням операторів з істотною ринковою часткою (т.з. SMP), В.Звєрєв назвав украй важливим створення компенсаційного механізму для операторів, які надають послуги на нерентабельних ринках, таких як ринок місцевого сільського зв'язку.
"Компенсаційний механізм має бути не лише для "Укртелекому", але і для всіх операторів, які теж можуть почати надавати подібні послуги", - пояснив він.
Як повідомлялося, навесні 2009 року Верховна Рада відхилила законопроект, що передбачає створення Фонду універсальних послуг, який передбачалося використовувати для компенсації в першу чергу збиткових послуг сільського телефонного зв'язку. Законопроект передбачав відрахування до фонду в розмірі 3% від вартості всіх телекомунікаційних послуг. У пакеті із створенням Фонду в законопроекті йшли зміни в закон "Про телекомунікації", що давали НКРЗ право визначати оператора з SMP.
Як повідомлялося, Україна має намір виставити всі 92,79% акцій ВАТ "Укртелеком", що належать державі, на конкурс з використанням відвертості пропозиції ціни з елементами аукціону. Конкурс планується оголосити в серпні цього року.
Уряд розпочав підготовку "Укртелекому" до приватизації з кінця 90-х років минулого століття. Проте поки вдалося провести лише пільговий продаж, а в держави, як і раніше, залишається 92,79% акцій підприємства.
Попередній уряд Юлії Тимошенко намагався продати "Укртелеком" в 2008 році, закріпивши в держвласності 25%+1 акція. Тоді ціна однієї акції на ринку складала 1,04 грн., з врахуванням чого початкова вартість 67,79% акцій компанії оцінювалася в 13,2 млрд грн. Потім ціна акцій знизилася, і уряд в квітні того ж року визначив початкову ціну цього пакету в 12 млрд грн. Востаннє 67,79% акцій ВАТ "Укртелеком" планувалося виставити на аукціон в грудні 2009 року.
ФДМ в квітні 2010 року повідомив, що направив у Кабінет міністрів пропозицію відмовитися від закріплення блокпакету в держвласності. В той же час Фонд пропонував виставити на конкурс 75-80% акцій, а акції, що залишилися, запропонувати до продажу на фондових біржах.
В даний час акції "Укртелекому" котируються по курсу 0,579 грн. за штуку, що дозволяє оцінити держпакет в 7,993 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас