Литвицький: Профіцит платіжного балансу України в квітні досяг 1,3 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Профіцит платіжного балансу України в квітні досяг 1,3 млрд дол.

Казна та Політика
633
Профіцит поточного і фінансового рахунку в квітні 2010 року забезпечив зростання позитивного сальдо зведеного платіжного балансу України минулого місяця на 24,7% в порівнянні з показниками березня-2010, повідомив керівник групи радників глави Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.
"Абсолютно обґрунтованою була тенденція зміцнення курсу гривні в квітні. Швидше за все, вона набиратиме сили. Курс Нацбанку рухається, слідуючи за ринком. НБУ лише не допускає надлишкових коливань. Якщо подвійний профіцит (поточного і фінансового рахунку) спостерігатиметься і в подальші місяці, то прогноз сальдо платіжного балансу необхідно покращувати", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.
"Потрібно не перегнути палицю з інтервенціями по покупці валюти: необхідно з'ясувати природу профіциту фінансового рахунку", - додав радник глави НБУ.
За його даними, профіцит платіжного балансу в квітні-2010 склав $1,287 млрд, тоді як в березні поточного року - $1,032 млрд. При цьому позитивне сальдо поточного рахунку минулого місяця склало $234 млн, а фінансового рахунку - $1,053 млрд.
"Негатив січня і лютого перекритий позитивними переміщеннями в березні і квітні. Два місяці поспіль фінансовий рахунок зводиться з профіцитом понад $1 млрд. Це і забезпечило позитивне сальдо зведеного платіжного балансу за підсумками січня-квітня на рівні $614 млн (за аналогічний період минулого року дефіцит $6,281 млрд). Маємо дуже великий приплив капіталу", - відзначив радник глави НБУ.
При цьому він підкреслив, що одночасний профіцит поточного і фінансового рахунку спостерігається вперше з четвертого кварталу 2003 року.
"В поточному рахунку покращується співвідношення виробництва і споживання у бік виробництва... Внутрішній інвестиційний і споживчий попит затиснутий, а виробництво зростає, в основному за рахунок експорту (на тлі сприятливої ситуації на зовнішніх ринках). А значить, виробляється більше, ніж споживається, що і відбивається в платіжному балансі у вигляді профіциту поточного рахунку", - пояснив Литвицький.
При цьому він відзначив, що в січні-квітні заощадження зростали швидше, ніж інвестиції на тлі падіння обсягів роздрібної торгівлі. "Схильність до заощаджень в населення залишається вищою, ніж до споживання", - констатував Литвицький.
За його даними, за підсумками січня-квітня профіцит поточного рахунку склав $109 млн.
Серед фундаментальних чинників, що впливають на формування профіциту платіжного балансу, Литвицький відзначив зростання ВВП країни, яке супроводжується зростанням експорту і забезпечує високий приплив валюти в країну.
Крім того, позначається продаж населенням надмірно купленої валюти в період кризи, а також зростання обсягу несвоєчасно погашеної заборгованості по зовнішніх кредитах: ці чинники носять ситуативний характер.
"В квітні населення повернуло в банки валюти $396 млн - на стільки скоротився обсяг валюти поза банками. Це в 1,8 разу більше, ніж в березні", - відзначив Литвицький.
За його словами, платіжний баланс також міняється під впливом поліпшення умови запозичення на зовнішньому ринку і припливу валюти від нерезидентів через посилення гривні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас