Україна і ЄС обговорять безвізовий режим у червні 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і ЄС обговорять безвізовий режим у червні 2010 р.

Казна та Політика
587
Безвізовий режим може стати темою обговорення Ради зі співпраці між Україною та ЄС, яка збирається на засідання в середині червня 2010 р. у Люксембузі. Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Стефан Фюле підтвердив це у польському Сопоті після вчорашньої неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-учасниць ініціативи "Східне партнерство", до якої належить і Україна, передає ВВС. Про це ж говорив журналістам і заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісеєв у Брюсселі минулого тижня.
"Я думаю, ми вже досягли того моменту, коли ми говоримо про конкретний план для українців, який, я сподіваюся, буде на столі в нашій Раді зі співпраці в середині червня, і я сподіваюся, що до проведення саміту Україна-ЄС, який пройде пізніше в цьому році, восени, конкретний план, який призведе нас до безвізового режиму, вже буде схвалено", - сказав С.Фюле.
На запитання про конкретні дати втілення плану в життя й запровадження безвізового режиму він відповів, що це залежить перш за все від швидкості того, як працюватимуть в Україні над впровадженням цього плану.
Після того, як у 2008 році Україна та ЄС домовилися про спрощення візового режиму для окремих категорій громадян, постало питання про можливий перехід до безвізового режиму.
Україна та Європейський Союз розпочали безвізовий діалог наприкінці 2008 року, практично одразу після того, як на Паризькому саміті було схвалено рішення про перехід до безвізового режиму у довгостроковій перспективі. Досі основною перепоною була відсутність плану дій, чи "дорожньої карти", для України, проте зараз ЄС підтверджує, що Україні буде надано цей план дій.
Європейський Союз є одним з найбільших торгівельних партнерів України, час від часу виходячи на перше місце в цьому списку. В країнах ЄС працюють сотні тисяч, за деякими підрахунками - мільйони українців, часто нелегально. Українці часто їздять до ЄС на навчання та у справах.
Останніми роками посилилися скарги українців на систему видачі віз, особливо до Шенгенської зони, та ставлення до них співробітників посольств західних країн.
Нагадаємо, 2 квітня 2010 р. колишній генсек НАТО і високий представник Європейського союзу з питань спільної візової політики Хав'єр Солана заявив, що вирішення проблеми візового режиму між Україною і ЄС - питання місяців.
Місяцем раніше, 2 березня ц.р. в ході візиту до Брюсселя, Президент України Віктор Янукович заявив, що через рік Україна отримає безвізовий режим і зону вільної торгівлі з ЄС.
25 лютого 2010 р. Європарламент проголосував резолюцію щодо України, в якій, зокрема, міститься пункт про можливість Києва вступити до ЄС, а також резолюцію, в якій міститься звернення до ради Євросоюзу надати ЄК мандат для розробки дорожньої карти безвізового режиму для України. У зверненні сказано, що "існуюча угода про спрощення візового режиму має бути переглянуте з довгостроковою перспективою" і включати середньострокову мета щодо скасування існуючої плати за візи.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас