Британія заощадить гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія заощадить гроші

Казна та Політика
307
Канцлер казначейства (міністр фінансів) Великобританії Джордж Осборн оприлюднив програму скорочення державних витрат в 2010 і 2011 рр. на 6,243 млрд. фунтів стерлінгів ($8,7 млрд.).
Британський уряд вперше оголосив про скорочення бюджетних витрат. "Проте це - не останній раз. Ми робимо це для поліпшення життя і майбутнього людей. Ми успадкували економічну розруху, і ми повинні зробити економіку сильнішою. Якщо ми не приймемо ці заходи зараз, ми поставимо під серйозну загрозу стабільність британської економіки", - стверджує Осборн.
Британська влада змушена різко знизити витрати у зв'язку з величезним дефіцитом бюджету, який в період кризи зріс до 11,1% ВВП країни. Обсяг державного боргу Великобританії в фінансовому році, що завершився 31 березня, досяг рекордного в післявоєнній історії рівня в 152,8 млрд. фунтів стерлінгів, а в поточному фінансовому році, за прогнозами, він складе 157 млрд. фунтів. Нагромаджений внутрішній державний борг країни станом на кінець квітня 2010 р. досяг рекордних 893,4 млрд. фунтів, що еквівалентно 62,1% ВВП країни.
Скорочення торкнуться бюджетів центральних міністерств і відомств. Також на держслужбі буде введений мораторій на прийом нових працівників.
Уряд визнає, що програма є жорсткішою, ніж було заявлено в передвиборній кампанії. Головний секретар казначейства Девід Лоус заявив, що обсяг першої черги скорочень на 243 млн. фунтів перевищує спочатку заявлені 6 млрд. фунтів. За його словами, скорочення торкнуться всіх сфер, окрім оборони, охорони здоров'я, шкільної освіти і міжнародної допомоги розвитку.
Джордж Осборн відкидає побоювання щодо того, що нова програма викличе чергову рецесію, відзначаючи, що на даний момент пріоритетними є завдання з попередження суверенної боргової кризи. Із заощаджених коштів 500 млн. фунтів буде інвестовано в заходи, направлені на поліпшення потенціалу довгострокового економічного зростання Великобританії і побудову справедливого суспільства. Більш деталізовані пропозиції влади будуть оприлюднеані 22 червня, коли новий уряд оголосить свій надзвичайний бюджет.
Під час передвиборної кампанії консерватори і ліберал-демократи обіцяли не чіпати на перших порах бюджети охорони здоров'я і освіти, які при лейбористах поглинали левову частку держвидатків. Проте головний економіст впливової правоцентристської групи "Реформа" Пітер Нолан вважає, що довго відкладати санацію цих бюджетів буде дуже дорого. "Мені бачиться неймовірним, що можна скоротити дефіцит у розмірі 160 млрд. фунтів, не чіпаючи два найбільші міністерські бюджети. Лише держслужба охорони здоров'я обходиться в 100 млрд. фунтів на рік", - говорить Нолан.
Після оприлюднення плану курс фунта стерлінгів виріс по відношенню до євро. Старший валютний стратег BNP Paribas Ян Станнард вважає, що спочатку подібні дії британського уряду надаватимуть підтримку фунту і, можливо, на ринок повернеться інтерес до ризику. "Якщо коаліція продемонструє рішучість, інвестори можуть відкинути свої сумніви про її здатність до дій. На відміну від Єврозони, де відсутність узгодженості вселяє учасникам ринку сумніви стосовно майбутнього євро", - говорить він.
Далеко не всі в Британії схвалюють скорочення урядом бюджетних витрат. Грехем Бедмен, глава урядового технологічного агентства для шкіл Becta, яке буде скасовано, а також виконавчий директор Becta Стівен Кроун говорять про своє розчарування урядовим рішенням. За їх словами, агентство Becta заощадило для шкіл і коледжів у багато разів більше грошей, ніж необхідно для підтримки його роботи.
Дії уряду критикують і лейбористи, які перейшли в опозицію. "Джордж Осборн не говорить, скількох робочих місць коштуватиме цей план. Але вже ясно, що ці скорочення завдадуть серйозної шкоди підтримці бізнесу, що означає менше робочих місць для молоді і удар по студентських місцях у вересні", - говорить Алістер Дарлінг, який нещодавно розлучився з посадою канцлера казначейства. Колишній головний секретар казначейства Ліам Бірн побоюється, що уряд ризикує завдати економіці серйозного збитку. "Деякі міжнародні економічні організації дотримуються думки, що якщо Британія піде на занадто поспішні скорочення бюджету, вона ризикує зірватися в другу хвилю рецесії. Ми всі сподіваємося, що цього не станеться", - говорить він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас