Активи "Укрпромбанку" віддадуть "Дельта Банку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи "Укрпромбанку" віддадуть "Дельта Банку"

Валюта
3909
"Дельта Банк" вже в наступному місяці може отримати частину активів "Укрпромбанку", який ліквідується. Про це повідомляє видання "Дело". Цей банк переміг в конкурсі з відбору фінустанови для передачі активів "Укрпромбанку", який проходив у п'ятницю. Окрім активів "Укрпрому", "Дельта Банку" також дістанеться борг перед Нацбанком на суму близько 3,1 мільярдів гривень.
Цю інформацію підтвердив власник "Дельта Банку" Микола Лагун. "Активи перейдуть в наш банк згідно з умовами конкурсу. Нас більше цікавлять кредитний портфель фізосіб і юросіб, а також відділення. Але їх, на жаль, немає в заставі НБУ", - говорить банкір.
Проте в Нацбанку не поспішають визнавати, що конкурс завершився. "Конкурс перенесли на вівторок, оскільки в НБУ виникли деякі зауваження", - говорить директор департаменту НБУ кризисного менеджменту і контролю операцій на відкритому ринку Юрій Петров.
В п'ятничному конкурсі за активи "Укрпромбанку" боролися дві фінустанови - "Дельта Банк", підконтрольний Миколі Лагуну, і "Платинум Банк", найбільшим акціонером якого є компанія Horizon Capital. Така мала кількість претендентів пояснюється тяжкими умовами доступу до участі в конкурсі. У первинних умовах ліквідатор "Укрпромбанку" прописав, що заявки можуть подавати лише найбільші або крупні банки, які показали прибуток за підсумками 2009 року. Таких фінустанов, за даними Нацбанку, налічувалося всього 15. Проте ліквідатор "Укрпрому" зробив виняток і допустив до участі в конкурсі "Платинум Банк", що входить до четвертої групи банків.
Згідно з задекларованими умовами, банк-переможець отримає пасиви Укрпромбанку на суму 3,1 мільярда гривень (борг перед НБУ) і на еквівалентно оцінену суму активів, які перебувають у заставі НБУ. Проте в "Дельта Банк" перейдуть не всі активи, закладені в Нацбанку. Річ у тім, що їх вартість вища, ніж розмір кредиту рефінансування.
Передачі не підлягають кредитні справи, по яких є постанова суду на користь "Укрпромбанку". Зокрема в заставі в НБУ перебувають кредити під заставу заправок ANP, земельні ділянки в Київській області, облігації ДІУ і корпоративні права. Відділень банку в заставі в НБУ немає.
Активи і зобов'язання "Укрпрому" можуть перейти на баланс "Дельти" вже в червні.
Ще одним потенційним претендентом на активи Укрпромбанку був "Родовід Банк". Він перейняв на себе пасиви "Укрпрому" на суму 6,9 мільярда гривень, а також розраховував отримати і активи, які перебувають у заставі в НБУ разом із зобов'язаннями щодо рефінансування. Проте активи передати не встигли, а "Укрпромбанк" ліквідували. Після цього екс-тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина подав позов на НБУ з вимогою припинити процедуру ліквідації, аби перевести активи.
В НБУ кажуть, що якщо "Родовід" так хотів отримати активи "Укрпрому", то треба було провести їх оцінку, коли банк ще був у режимі тимчасової адміністрації, або ж подати заявку і брати участь в п'ятничному конкурсі.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас