Провідні європейські країни різко скорочують видатки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провідні європейські країни різко скорочують видатки

Казна та Політика
759
Слідом за Грецією, Іспанією і Португалією, які потерпають від фінансових труднощів, жорсткі заходи зі зменшення бюджетних дірок збираються вжити Німеччина, Великобританія та Італія. Особлива увага прикута до ФРН - провідної економічної держави ЄС. Не дивлячись на невеликий бюджетний дефіцит, вона змушена скорочувати видатки, щоб подати приклад рішучих дій іншим членам єврозони.
Німецька влада планує з наступного року скорочувати дірку в бюджеті на 10 млрд євро щорічно і до 2016 року знизити держдефіцит майже до нульового рівня. Передбачається, що для цього уряду Ангели Меркель доведеться піти на вельми непопулярні заходи, такі як зниження бюджетних витрат і відміна ряду податкових пільг.
На даний момент украй жорсткі заходи для Німеччини не є такими необхідними, як для Греції або Португалії. За підсумками минулого року бюджетний дефіцит ФРН склав всього 3,1% ВВП, що набагато нижче, ніж у інших держав єврозони. Цього року дірка в бюджеті збільшиться до 5% - лише на 2% вище допустимих в ЄС 3%. Держборг країни, що склав в 2009 році майже 76%, також нижче, ніж у проблемних середземноморських країн.
Проте, не дивлячись на такі відносно непогані показники, додаткові кошти німецькій казні необхідні. По-перше, гроші потрібні на порятунок єврозони. Внесок Німеччини в боротьбу з грецькою кризою стане найбільшим зі всіх країн ЄС - більше 22 млрд євро з 110 млрд євро, що надаються спільно ЄС і МВФ. Крім того, в п'ятницю німецький парламент схвалив виділення в створений стабфонд єврозони 148 млрд євро.
По-друге, скорочення держвидатків ФРН потрібне, щоб подати приклад іншим країнам і спонукати їх до рішучих дій для порятунку всієї єврозони. Минулого тижня Німеччина вже стала прикладом всій Європі, ввівши заборону на незабезпечені операції і, таким чином, почавши боротьбу із спекулянтами, що негативно впливають на курс євро.
За словами політолога Олександра Рара, скорочення держвидатків може негативно відбитися на репутації правлячої коаліції на чолі з канцлером Ангелою Меркель. "Зараз йде колосальна суперечка про те, в яких сферах відбудуться скорочення витрат", - сказав РБК daily експерт. На його думку, в першу чергу під ніж підуть такі витрати в соціальній сфері, як допомога безробітним, будуть заморожені пенсії та зарплати. Серйозно постраждає і оборонна галузь, а також розвиток інфраструктури. "Політики в один голос говорять, що не буде скорочення у сфері освіти, але що коштують їх обіцянки?" - сумнівається пан Рар.
Що стосується підвищення податків, затвердженого урядами Греції та Португалії, то цей непопулярний захід в Німеччині буде прийнятий в крайньому випадку. Впродовж п'яти років свого правління Ангела Меркель, не дивлячись на заклики лівих до підвищення податків для забезпечених німців, неодноразово заявляла, що прибутковий податок залишиться на нинішньому рівні. Щоправда, можуть бути підвищені податки на нерухомість, бензин, тютюн.
Затягувати пояси змушений і новий уряд Великобританії, бюджетний дефіцит якої у фінансовому році, що закінчився в березні, виявився рекордним з часів закінчення Другої світової війни (11,1%). Як заявив вчора міністр фінансів Джордж Осборн, уряд країни має намір скоротити держвидатки на 7,2 млрд євро в 2010/11 фінансовому році. В основному витрати будуть зменшені за рахунок скорочення IT-програм, штату, транспортних витрат міністерств. Проте промовчав при цьому, чи чекає британців підвищення податків, що так широко обговорюється. Але, судячи з усього, в цілому скорочення, які будуть передбачені в новому бюджеті, виявляться набагато більш жорсткими, ніж заявлялося раніше.
Скоротити держвидатки збирається і Італія, чий бюджетний дефіцит склав минулого року близько 5%. Очікується, що сьогодні кабінет міністрів країни збереться, щоб схвалити заходи по урізуванню держдефіциту в 2011-2012 роках. За словами спікера уряду Паоло Бонаїуті, наступного року дірка в казні буде зменшена на 13 млрд євро, а в 2012 році - ще на 9 млрд євро.
Щоб наблизити дефіцит казни до допустимих 3% ВВП, керівництво Італії планує заморозити зарплати бюджетників, зменшити оклади найоплачуваніших держчиновників, урізати витрати на держзакупівлі. Підвищення податків документ, що обговорюється сьогодні, не передбачає. "Ми не запустимо руки в кишені італійців", - завірив пан Бонаїуті. Заходи зі скорочення держвидатків повинні допомогти знизити дефіцит бюджету Італії до 2012 року до 2,7%. Перед обговоренням документа в уряді він буде представлений профспілковим лідерам, які вже заявили, що боротимуться з жорсткими заходами, здатними ударити по бідних верствах населення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас