Україна допомагає Польщі у боротьбі з повінню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна допомагає Польщі у боротьбі з повінню

Казна та Політика
399
Для боротьби з паводком від Міністерства з питань надзвичайних ситуацій України в Польщу направлено перший рятувальний загін з 27 чоловік особового складу та 9 одиниць техніки, серед якої насоси високої потужності. Про це повідомляє прес-служба українського відомства. Чотири найпотужніші українські насоси забезпечать одночасне викачування майже 1,5 тис. куб. м води на годину.
Глава МНС України Нестор Шуфрич провів переговори з послом України в Польщі Олександром Моциком та з міністром МВС Республіки Польща Єжи Міллером. Шуфрич висловив співчуття польській стороні, підкреслив стурбованість ситуацією в Польщі та запевнив польського міністра у готовності збільшувати об'єм допомоги, якщо у цьому буде необхідність.
Франція та Німеччина також надіслали польській стороні потужні насосні системи для відкачування води. Техніку й команду рятувальників чекають з країн Балтії.
Тим часом повінь у Польщі призвела до загибелі вже 12 осіб. За даними МВС країни, поліцію та рятувальні служби переведено на посилений варіант несення служби. Влада застосовує вертольоти й човни для вивезення людей з зони природного лиха. Зараз у спішному порядку евакуюють жителів передмість м. Вроцлава на заході країни. Там небезпека виникла після того, як річка Одер вийшла з берегів у двох місцях, передає Associated Press.
Повінь у Польщі розпочалася 21 травня після злив, що тривали протягом тижня. У Варшаві до стану підвищеної готовності приведено всі рятувальні служби у зв'язку з підняттям рівня води у Віслі до 7,68 м.
Повінь триває в усій Східній Європі: в Угорщині, Чехії, Словаччині, але в Польщі ситуація найсерйозніша.
Через серйозні підтоплення польська влада може ввести стан стихійного лиха або по всій країні, або на якійсь її частини. Це один з видів надзвичайного стану. Введення стану стихійного лиха змінило б терміни президентських виборів. Згідно Конституції Польщі, голосування не можна проводити раніше, ніж за 90 днів після відміни надзвичайного положення. Якби такий стан був оголошений зараз, то вибори слід було б перенести щонайменше на осінь.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас