ПР пропонує проводити вибори міськрад по змішаній системі, сільрад - по мажоритарній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПР пропонує проводити вибори міськрад по змішаній системі, сільрад - по мажоритарній

Казна та Політика
272
Вибори депутатів сільських і селищних рад проходитимуть по мажоритарній системі, а вибори міських і районних рад - по змішаній. Відповідні норми містяться в законопроекті про вибори депутатів місцевих рад, створеному в Партії регіонів, пише "Дзеркало тижня".
Зокрема, планується, що вибори депутатів сільських і селищних рад "проводитимуться по мажоритарній системі відносної більшості в одномандатних виборчих округах".
В той же час вибори депутатів ВР АРК, міст Києва і Севастополя, обласних, районних, міських, районних в містах радах "проводитимуться по змішаній (мажоритарно-пропорційній) системі".
При цьому проект припускає, що половину депутатського корпусу АРК, міських, обласних і районних рад виберуть в одномандатних округах, іншу - "в багатомандатному виборчому окрузі, кордони якого збігаються з кордонами території, відповідно, Автономної Республіки Крим, міст Києва і Севастополя, області, району, міста, району в місті".
Крім того, проектом передбачено, що правом висувати кандидатів в мажоритарних округах володіють політичні партії, хоча механізм самовисування також передбачений. Крім того, передбачається можливість одночасного балотування однієї і тієї ж особи і в одномандатному, і в багатомандатному округах, а також одночасного висунення в ради різних рівнів.
Проект також передбачає остаточну відмову від збору підписів і введення механізму диференційованої застави.
Розмір застави для кандидатів в депутати міської (міста з районним діленням, окрім міст Києва і Севастополя) ради в багатомандатному виборчому окрузі складе 25 мінімальних заробітних плат, для кандидатів в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міст Києва і Севастополя, ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі - сім мінімальних заробітних плат; для списку кандидатів в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міст Києва і Севастополя ради в багатомандатному виборчому окрузі - 35 мінімальних заробітних плат.
Крім того, згідно законопроекту, виборчі комісії під час місцевих виборів прийматимуть рішення простою більшістю присутніх, а непідписання протоколів окремими членами не матиме правових наслідків. "В день голосування, підрахунку голосів і встановлення результатів виборів рішення ухвалюється більшістю голосів від присутніх членів комісії, незалежно від кількості присутніх на засіданні виборчої комісії членів комісії. Непідписання протоколу окремими членами виборчої комісії не матиме правових наслідків для дійсності протоколу", - передбачає проект.
Законопроект передбачає неможливість визнання виборів недійсними у випадку, якщо кандидат, що допустив навіть значні порушення, не виявився переможцем. "Не можуть бути підставою для визнання недійсними виборів... порушення вимог цього закону, які мали на меті примусити або примусили виборців голосувати за кандидатів, якщо вони не були обрані у відповідному виборчому окрузі", - йдеться в проекті.
Нагадаємо, напередодні голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада (ВР) України розгляне постанову про проведення місцевих виборів 31 жовтня ц.р. вже на наступному пленарному тижні. "Відповідна постанова ще не готова, але це питання максимум 10 днів, і я думаю, що ми зможемо розглянути його вже наступного пленарного тижня", - заявив Єфремов. Також він додав, що буде передбачено зміну виборчої системи в рамках місцевих виборів. "Може бути введена мажоритарна система, і запас часу в нас для цього є. Ми виходимо з того, що вибори в селищні та місцеві ради - "чисто по мажоритарці", а що стосується в районні та міські, - то тут повинна бути змішана система "50 на 50" і висунення має бути від партії, а не блоків", - підкреслив Єфремов. За його словами, ВР до 1 вересня повинна прийняти зміни в законодавство для того, щоб місцеві вибори відбулися 31 жовтня.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас