Чи такі безпечні безпечні активи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи такі безпечні безпечні активи?

Казна та Політика
699
Криза в Європі підштовхує капітал у ті інструменти, які традиційно вважаються тихою гаванню. Це долар США і казначейські облігації, німецькі бунды і золото. Але багато які з цих активів переслідують ті ж самі проблеми, що і папери, з яких тікають інвестори, пише The Wall Street Journal.
Їх уразливість в ціні. Причому прибутковість дворічних облігацій в деяких країнах досягла рівня історичного мінімуму. Чи існує альтернатива?
Певні зміни вже почалися. Є інвестори, які переводять капітал з Європи, у тому числі і з бундів, в британські гілти і казначейські облігації США. На думку аналітиків інвестбанку Nomura, на валютних ринках найбільш сильні фундаментальні показники демонструють канадський і австралійський долар і шведська крона. У цих країнах були підвищені відсоткові ставки, і поновилося зростання економіки при сильній банківській системі. Тому їх валюти надійніші.
Але тиха гавань - це не просто лише відносний ризик. На сьогоднішній день рух капіталу став невід'ємною частиною системи. Капітал приваблюють обсяг і ліквідність американського ринку боргових інструментів, а також статус долара як резервної валюти. Інвестори, звичайно, можуть створити такі умови, що, скажімо, бразильські держоблігації стануть вважатися надійним укриттям, але якщо ліквідність менш розвинених ринків вичерпається, то вони постраждають. Ключовою властивістю тихої гавані є ліквідність, разом з даними про поведінку даного інструменту на ринку.
Десять років тому, коли інвестори побоювалися, що у зв'язку з прогнозованим профіцитом бюджету в США ринок зіткнеться з недоліком в казначейських облігаціях, виникли дискусії, де ж в такому разі шукати тиху гавань. Висувалися пропозиції відносно облігацій Freddie Mac і Fannie Mae і забезпечених облігацій високої якості.
Звичайно, деякі із пропонованих сьогодні альтернатив не менш спірні, і в світлі того, що ризики зараз пов'язані з надмірним обсягом казначейських облігацій США і боргових паперів інших країн, інвестори справедливо можуть сумніватись: а чи залишилася ще ця тиха гавань.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас