Економіка Болгарії сильніше за інших відчує вплив кризи у Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Болгарії сильніше за інших відчує вплив кризи у Греції

Казна та Політика
685
Грецька боргова криза може позначитися на Болгарії найважчим чином в порівнянні з іншими країнами Євросоюзу і привести до затримки відновлення її економіки, оскільки інвестори "продаватимуть зараз, а ставити питання будуть потім", заявив Іліан Скарлатов, виконавчий директор KBC Securities Bulgaria.
"Один факт ставить Болгарію в гірше становище, ніж решту Європейського союзу, - те, що близько 28% банківського сектора країни займають грецькі банки, - пояснив він. - Якщо ми побачимо поглиблення кризи в Греції, вона, ймовірно, позначиться на банках, і тоді ми вже серйозно відчуємо погіршення настрою на ринках капіталу".
Основий фондовий індекс Болгарії Sofix знизився на 8,6% з початку року, втративши 80% від своєї вартості в 2008 році, в розпал глобальної фінансової кризи, і піднявшись на 37% в 2009-м.
"Болгарський фондовий ринок рухається на настроях, нічого не змінилося принципово в компаніях або в самій країні, - вважає Скарлатов. - Експорт зростає. Основний страх заснований на невідомості відносно термінів виходу ЄС з кризи, і просто на всяк випадок інвестори виходять з болгарських активів".
Болгарія зменшить державні витрати на 20%, аби зменшити свій бюджетний дефіцит, який, як прогнозує Єврокомісія, досягне 2,8% від валового внутрішнього продукту цього року. За оцінками уряду, економічне зростання цього року складе 1% після скорочення обсягу ВВП на 5,1% в 2009 р..
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас