Дмитро Фірташ пішов на невиправданий позов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Фірташ пішов на невиправданий позов

Енергетика
3694
Компанія RosUkrEnergo (RUE) вчора оголосила суму судових претензій до НАК "Нафтогаз України". За вилучені в "Нафтогазу" 11 млрд кубометрів газу RUE розраховує отримати $5,4 млрд, тобто $490 за кожну тисячу кубометрів. Зараз вартість палива на європейському ринку не перевищує $350-360.
Таким чином, "Нафтогазу" вигідніше повернути компанії газ, ніж кошти. І хоча формально вимоги RosUkrEnergo можуть не виконуватися навіть за рішенням арбітражу, Кабінет міністрів не піде на конфронтацію із власниками RUE, вважають експерти.
Прес-секретар RosUkrEnergo Андрій Батогів вчора повідомив, що компанія вимагає в Стокгольмському арбітражному суді від НАК "Нафтогаз України" $5,4 млрд відшкодування збитку за вилучені в 2009 році 11 млрд кубометрів газу. За його словами, наприкінці березня в арбітражному суді відбулися чергові слухання в межах розгляду суперечки RUE з НАК. Відповідно до графіка розглядів, рішення арбітражу очікується до серпня. В "Нафтогазі" позов не коментують.
Нагадаємо, у січні 2009 року "Нафтогаз" та "Газпром" підписали доповнення до контракту про поставки газу, що стосуються його транзиту. "Газпром" отримав можливість провести авансові платежі за транзит газу в 2009-2010 роках і переуступив "Нафтогазу" право вимоги від RosUkrEnergo $1,7 млрд у вигляді фінансових коштів або 11 млрд кубометрів газу. Пізніше "Нафтогаз" продав цей газ "Газпрому", а той, у свою чергу,- НАК.
Це дало можливість розмитнити газ і почати його продаж в Україні. 2 і 5 лютого минулого року RUE подала позови в європейські суди у зв'язку з відмовою "Нафтогазу" поставляти газ із підземних сховищ, а 10 березня - у Стокгольмський арбітражний суд. У квітні поточного року RosUkrEnergo здобула першу перемогу в суперечці - арбітражний суд зобов'язала НАК погасити $197 млн боргу за газ, поставлений RUE в 2008 році.
У Мінпаливенерго суму відшкодувань вважають завищеною. "Компанія хоче, щоб їй відшкодували газ, виходячи з ціни $490 за тисячу кубометрів, хоча закуповувала вона його за $180. В I кварталі 2009 року він коштував $360 за тисячу кубометрів, а в середньому за минулий рік - $228,- заявив джерело у міністерстві.- Зараз його вартість для України - $236 за тисячу кубометрів і $350-360 - для ЄС. Звідки взята ціна $490 за тисячу кубометрів, взагалі незрозуміло". За словами співрозмовника, набагато вигідніше повернути RUE 11 млрд кубометрів газу.
У вівторок на зустрічі із президентами України та Росії про це ж сказав співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ. Він заявив, що "Нафтогазу" вигідніше розрахуватися газом, ціна якого для України становить $230 за тисячу кубометрів, а рік назад "була $470-480". "Очевидно, що Фірташ розраховує свій збиток, не виходячи із ціни газу на внутрішньому ринку, а опираючись на максимальні спотові ціни газу в країнах Євросоюзу, які в окремі дні на окремих біржах досягали $480",- вважає заступник директора науково-технічного центра "Псіхея" Геннадій Рябцев.
Експерти впевнені, що Кабмін досягне поступок від Фірташа, а то зовсім не поверне йому кошти. "Ми вже заплатили за цей газ 'Газпрому'. Нехай він куплений не за $180 за тисячу кубометрів, які витратила на нього RUE, а за $160, але тоді треба доплачувати Фирташу $20 за тисячу кубометрів і закінчувати з ним всілякі розмови",- говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.
За його словами, на Україну не поширюються рішення арбітражного суду в Стокгольмі, тому що відповідно до діючого законодавства рішення міжнародних інстанцій потрібно підтверджувати в місцевому суді. "Якщо Кабмін підключить юридичні служби, то може домогтися того, щоб ні газ, ні гроші повернуті не будуть",- вважає Гудима. Але член комітету Верховної ради з ПЕК Микола Пашинський переконаний, що уряд не піде на конфронтацію з Фірташем: "Судячи з тому, що його запрошують на зустрічі двох президентів, він не далекий нинішній владі. А виходить, президент й уряд не стануть загострювати з ним відносини і підуть на примирення, нехай і вкрай невигідне 'Нафтогазу'".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас