ПДВ: повернути будь-яким способом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ: повернути будь-яким способом

Аграрний ринок
1813
Немає, мабуть, в нашій країні теми більш спірної, ніж адміністрування податку на додану вартість - особливо в частині його повернення експортерові. Винахід здебільшого пострадянського простору створював і продовжує створювати немало проблем як виробникові, так і державі. Навіть бартер - відшкодування державних податкових боргів “натурою” - не викликає обурень і осуду. Швидше навпаки.
Коли, наприклад, Мінагрополітики прийняло рішення відшкодувати заборгованість по ПДВ зерном, на зерновому ринку зітхнули прямо-таки на повні груди. Опитані експерти ІМК в один голос стверджували, як все-таки добре і правильно скоріше повернути аграріям (хоч зерном, хоч хортами) те, чого вони чекають вже більше року. А саме - близько 8 мільярдів гривень. Такий обсяг ПДВ-заборгованості держави перед підприємствами агросектора, що залишилися напередодні збирання врожаю фактично без обігових коштів.
Просто і невибагливо
За словами заступника міністра аграрної політики Сергій Тригубенка, нинішня схема відшкодування ПДВ зерном проста і прозора, “як кришталь”. Нагадаю, в коментарі ІМК, чиновник, зокрема, відзначив: “Відшкодовувати ПДВ будемо згідно 58-й і 25-й статтям Закону України про Державний бюджет. Тут все просто. У нас приблизно мільйон триста тисяч тонн зерна. Є Аграрний фонд. Ось держава в особі Агрофонду віддаватиме це зерно замість грошей зернотрейдерам”. При цьому С.Тригубенко відразу дав зрозуміти, що зернотрейдери на такий крок згодні. І наші подальші опитування аграріїв цю тезу повністю підтвердили.
“Логічно продавати надлишки зерна зернотрейдерам, які працюють в Україні. Ми вже кілька разів співробітничали з Агрофондом за схемою зерно в обмін на відшкодування ПДВ. Схема працює добре. І те, що сьогодні вона знов застосовується, - нормально і навіть приємно. Аграрії не отримують відшкодувань по ПДВ більше року. І тому будь-які кроки держави з метою підкинути вугілля в топку бізнесу завжди сприймаються схвально”, - розповів ІМК віце-президент Української зернової асоціації Микола Горбачов.
З ним погодилася і керівник аналітичного департаменту консалтингової компанії “ААА” Марія Колесник. “Зараз важливо навіть не стільки повернути разом всю суму заборгованості по ПДВ, скільки показати, що механізм запущений і працює. Адже інакше весь негатив позначиться на ціні зерна - вона лише падатиме. А це ударить по сільгоспвиробнику, по експортеру. Зверніть увагу, в квітні експорт зерна скоротився майже удвічі. І це скорочення сталося багато в чому “завдяки“ зростаючій заборгованості по відшкодуванню ПДВ”, - підкреслила експерт.
“Що відбувається на ринку? Трейдери рахують товар без ПДВ, відбувається зниження товарної вартості, а це зменшує експорт, - продовжив думку Горбачов. - Почастішали випадки торгівлі зерном в доларах. Іншими словами, ми маємо справу з торгівлею вже очищеним в митному сенсі товаром. Чим це загрожує? Найімовірніше тим, що, якщо не вирівняти механізм відшкодування ПДВ, вже найближчим часом сам сільгоспвиробник буде змушений оформляти і митні декларації, і сертифікати, і іншу документацію на вирощену пшеницю, ячмінь”.
У свою чергу керівник групи експертів Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Володимир Лапа висловив припущення, що зерно варто було б передати аграріям вже найближчим часом. “Повернення ПДВ зерном логічне вже зараз, коли реалізувати його можна з деяким прибутком. Адже трейдери орієнтовані більшою мірою на зерно нового урожаю, яке теж потрібно буде продавати, причому за вигідною ціною. А якщо на нове зерно нашаруються продажі зерна старого урожаю, це напевно призведе до загального обвалу цін - переважання пропозиції зерна. Ось чому є сенс отримати і реалізувати зерно (переважно на зовнішніх ринках) в червні, максимум на початку липня”, - переконаний Лапа.
Як сніжний ком
До слова, обвал цін на зерно в результаті неповернення ПДВ неодмінно призведе до нівеляції інших способів підтримки аграріїв, а саме - у сфері використання спотових і форвардних контрактів.
Для довідки: спотовий контракт - це угода купівлі-продажу готівкового товару із складу (сховища, елеватора) і передача його покупцеві на першу вимогу відразу ж після оплати. Форвардна операція - обов'язковий для виконання терміновий документ, що передбачає угоду продавця і покупця на постачання товару обумовленої якості і кількості на певну дату в майбутньому. При цьому ціна товару, валютний курс і інші умови постачання фіксуються у момент укладення оборудки. Дарма, що фіксують ціну два гравці - продавець і покупець. Одному важливо не помилитися з продажем, іншому - з покупкою.
Проте знижувати вартість зерна можна лише до певної межі. Як запевняють експерти, мінімальна закупівельна ціна зерна формується у момент піку збору урожаю. У липні-серпні зерно на ринку коштує всього на 5-10% дорожче від своєї собівартості. За такою ціною аграрії свою продукцію прагнуть не продавати - не вигідно. В той же час, загнані в кут повним безгрішшям, вони будуть змушені збувати зібране хоч за “будь-що” аби розплатитися чи то по кредитах, оренді тих же елеваторів або по якихось інших боргах.
Перспективи, прямо скажемо, не веселкові, але і тут сільгоспвиробників чекають різні сюрпризи. Як виявилось, укладення форвардного контракту з державою ще не означає його повної оплати. “В Україні великий відсоток неоплачених державою форвардних контрактів, укладених ще в минулому році. Аграріям не завадила б якась конкретика з боку держави і уряду із цього приводу”, - звернув увагу Лапа.
Вихід є
Втім, незважаючи на всі наявні проблеми, говорити, ніби в аграрній сфері панує скепсис і песимізм, було б неправильно. Урядові ініціативи останнім часом сприймаються цілком розважливо. “На наш погляд, дуже правильно продумані і прописані завдання Аграрного фонду - знімати надлишки зерна у момент урожаю і не дозволяти цінам падати дуже низько. Це допоможе сільгоспвиробникам отримати максимальну ціну за свій товар”, - відзначив Горбачов. “Показово і те, що в бюджеті закладено гроші на певні кроки держави у сфері поліпшення механізму стягування і відшкодування ПДВ”, - підкреслила Колесник.
Навіть спекуляції довкола навмисного скорочення обсягів відшкодовуваного ПДВ силами податкової адміністрації в бізнес-колах не особливо підтримуються. “Ображатися на податкові органи не можна. Вони виконують свою роботу. А те, що вони дійсно зменшують заборгованість по ПДВ - правда. По наших компаніях зняли близько 40% заборгованості, перевіреної ще до нового року. В той же час, в Україні є закони і є можливості відстоювати свої інтереси. Ми їх відстоюватимемо - у тому числі через суд. Сподіваюся, що до кінця року нам повернуть близько 70% заборгованості”, - сказав Горбачов, а заразом дав зрозуміти, що перевірити податкову звітність в аграрному секторі важко лише в одному випадку - якщо в схемі продажу продукції задіяні складні торгівельні ланцюжки з великою кількістю учасників. А крім того, податкові вимоги, на думку Горбачова, скорочуються, можливо, для того, щоб зменшити суму, на яку надалі будуть випущені боргові цінні папери.
Що ж до перспектив урожаю, то тут експерти і зовсім сповнені оптимізму. Обсяг зерна очікується на рівні не менше 40 мільйонів тонн, якщо, звичайно, погода не піднесе неприємних несподіванок. Відповідно експорт зерна також обіцяє бути значним і в цілому прибутковим. Особливо якщо врахувати, що вже в нинішньому році на державному рівні буде розгорнута політика просування українських продовольчих інтересів на зовнішніх ринках - аж до участі в продовольчих програмах ООН.
За матеріалами:
ИнтерМедиа Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас