Точка зору: Рішення ВР про помірне підвищення акцизів дозволить уникнути зростання цін на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Рішення ВР про помірне підвищення акцизів дозволить уникнути зростання цін на нафтопродукти

Енергетика
419
Прийнятий сьогодні Верховною Радою урядовий законопроект №6337 про внесення поправок до низки законів про оподаткування, а також про підвищення акцизів на алкогольні напої, пиво, сигарети і нафтопродукти, дозволить уникнути зростання цін на нафтопродукти. Про це повідомив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.
За його словами, нова ставка акцизного збору в розмірі 132 євро за тонну диктує збільшення податкової складової в ціні літра бензину на 20 коп. (раніше плановане підвищення акцизу до 172 євро за тонну призвело б до зростання на 60 коп./літр).
При цьому він додав, що, проте, в травні спостерігається сприятлива цінова кон'юнктура світового і внутрішнього ринку енергоносіїв, що характеризується відчутним зниженням цін на нафту і нафтопродукти.
С.Куюн відзначив, що в порівнянні з піком цін, відзначеним в кінці квітня - на початку травня, вартість нафтопродуктів на європейських майданчиках знизилася на 15-17%.
Згідно з даними цінового моніторингу "Консалтингової групи А-95", ціни на оптові партії палива в Україні з 1 по 20 травня 2010 р. знизилися на 3-4% і, враховуючи інерційність внутрішнього ринку, продовжать зниження услід за світовими котируваннями.
"Сьогодні упевнено можна говорити про те, що впродовж найближчого місяця зростання цін в роздробі не буде. Якщо світові ціни стабілізуються на поточних рівнях в районі 70 дол./бар., то в червні можна чекати зниження цін на нафтопродукти і в Україні", - сказав С.Куюн.
На думку експерта, рішення Верховної Ради є зваженим, оскільки різке зростання цін унаслідок збільшення податкового навантаження ударило б по споживачах, а згодом і по учасниках ринку нафтопродуктів у вигляді зниження обсягів продажів, що обернулося б для бюджету зниженням податкових надходжень.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас