ЄС дасть Україні "дорожню карту" безвізового режиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС дасть Україні "дорожню карту" безвізового режиму

Казна та Політика
1612
Європейський союз надасть Україні План дій, що стосується безвізового режиму, який по суті буде схожий на "дорожні карти" для Балканських країн. Про це в Брюсселі повідомив українським журналістам заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв після зустрічі старших посадових осіб в рамках безвізового діалогу Україна-ЄС.
"Сьогодні ми домовилися, що Україні буде наданий План дій, в дужках "дорожня карта" безвізового режиму", - сказав він.
За словами заступника міністра, цей документ чітко обкреслюватиме умови, які має виконати Україна для того, щоб безвізовий режим став реальністю.
Єлісєєв відзначив, що таке рішення стало можливим завдяки скоординованій Міністерством закордонних справ роботі відповідних міністерств і відомств України в останні тижні, у тому числі в рамках реалізації пріоритетів, озвучених комісаром ЄС з питань розширення і Європейської політики сусідства Стефаном Фюле під час його візиту до Києва в кінці квітня.
Крім того, заступник міністра відзначив, що європейці також позитивно сприйняли останні візити президента України Віктора Януковича і міністра закордонних справ Костянтина Грищенка, під час яких також порушувалися питання безвізового діалогу.
Єлісєєв також повідомив, що надання Україні Плану дій має бути затверджене на засіданні Ради міністрів з питань юстиції і внутрішніх справ ЄС на початку червня в Люксембургу, після чого і Україна, і Євросоюз почнуть підготовку самого Плану дій з тим, аби остаточно схвалити його на саміті Україна-ЄС в жовтні в Брюсселі.
"Час, що залишився до саміту, ми використаємо для того, щоб цей документ підготувати, оскільки Україні має свої особливості. Дещо ми виконали, дещо не виконали. Для цього необхідно провести певну технічну роботу, треба дати відповіді на деякі питання європейської сторони, і ми хочемо завершити до початку саміту підготовку цього документа, аби на саміті ми його формалізували, ствердили і почали системне виконання", - сказав заступник міністра закордонних справ України.
Єлісєєв пояснив, що документ для України носитиме назву "План дій", а не "дорожня карта", бо в самому ЄС після набрання чинності Лісабонської угоди і схвалення Візового кодексу міняються певні юридичні норми.
"У них міняються певні юридичні норми, є певна юридична адаптація і казуїстика, і ми також при ухваленні даного рішення враховували ці нові обставини діяльності ЄС. І цей План дій такий же, як "дорожні карти", які отримували Балканські країни", - сказав Єлісєєв.
Україна і Євросоюз почали діалог, що стосується лібералізації візового режиму 29 жовтня 2008 року, після того, як 9 вересня 2009 року на саміті Україна-ЄС в Парижі було схвалено рішення про перехід до безвізового режиму в довгостроковій перспективі. До останнього часу міністри ЄС відмовлялися надати Україні “дорожню карту” для переходу до безвізового режиму, яка мала автоматизувати процес скасування вимог про отримання короткострокових віз для громадян України, які подорожують в країни Шенгенської зони.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас