Експерти: Впровадження єдиних облігацій допоможе стабілізувати ситуацію в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Впровадження єдиних облігацій допоможе стабілізувати ситуацію в єврозоні

Казна та Політика
341
Інвестори, налякані розростанням боргової кризи в Європі, все частіше говорять лише про два можливі виходи з ситуації, що склалася: розпад зони євро або новий етап інтеграції, пише газета Financial Times.
І оскільки кожному хочеться вірити, перш за все, в краще, перспективи подальшої інтеграції видаються привабливішими. Все частіше, відзначає видання, в професійному середовищі інвесторів і економістів лунають заклики до створення інституту єдиних європейських облігацій.
Востаннє ця можливість серйозно обговорювалася в 2008 році, проте, крах Lehman Brothers і що був за цією фінансовою кризою, змусили відкласти всі плани впровадження такого інструменту в довгий ящик.
Тепер же, коли все більша кількість країн єврозони ризикують позбутися доступу до міжнародних ринків запозичення, створення механізму випуску загальних для всієї єврозони облігацій є не лише відповідним, але і абсолютно необхідним рішенням.
Цей інструмент не лише стане розумним продовженням процесу інтеграції, але і дозволить європейцям вирішити безліч проблем регіону, підкреслюють експерти.
В першу чергу, вихід на міжнародні боргові ринки стане простішим, а залучення коштів буде дешевше, що у свою чергу допоможе скоротити податковий тягар для громадян регіону.
Цей інструмент дозволить значно збільшити обсяги коштів, що залучаються, допоможе розширити коло іноземних інвесторів і, зрештою, складе конкуренцію американським US Treasuries як найбільш ліквідне суверенне боргове зобов'язання в світі.
В довгостроковій перспективі створення механізму розміщення загальноєвропейських бондів зміцнить євро як світову резервну валюту.
Ідею створення такого фінансового інструменту як чергового кроку на шляху інтеграції раніше вже підтримали прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер і прем'єр-міністр Бельгії Ів Летерм.
Асоціація фінансових ринків Європи (AFME), група, яка лобіює 197 європейських фінансових інститутів, також давно займається обговоренням і пропагандою ідеї створення єдиного боргового зобов'язання єврозони.
"Єврозона стоїть перед вибором: або продовжити кредитно-грошову інтеграцію, або розвалитися. Для багатьох це означає лише один шлях - щільнішу співпрацю", - відзначив керуючий директор AFME Марк Остін.
За словами експерта, в разі, якщо перевага буде віддана інтеграції, "створення загального бонда стає логічним кроком вперед".
Остін вважає, що прибутковість таких облігацій могла б бути нижчою від "прибутковості по німецьких облігаціях, бо їх ліквідність і інвесторський попит були б вищими". Це, на думку економіста, "усуває основну перешкоду на шляху створення такого інструменту - скептицизм Німеччини, яка побоюється, що після впровадження єдиного бонда вартість запозичення для країни зросте".
Фахівці AFME вже замислюються над тим, як міг би виглядати такий інструмент. На їх думку, можливе створення бонда, що випускається від імені всіх 16 країн єврозони; створення облігації, яку розміщує єврозона, за винятком найбільших економік об'єднання; і, нарешті, може бути випущений бонд, що випускається країнами з рейтингами на рівні "ААА" (Франція, Німеччина, Австрія, Фінляндія, Люксембург, Нідерланди).
При цьому угода про спільне розміщення облігацій може мати на увазі, що її учасники не запозичуватимуть більше 60% свого ВВП.
Органом, що здійснює емісію, міг би стати Європейський інвестиційний банк, який вже має досвід залучення коштів для фінансування інфраструктурних і інших проектів у Європі, але можливе і створення спеціального органу.
В той же час більшість аналітиків погоджуються на думці, що передувати створенню такого інструменту має наведення ладу в кредитно-грошовій сфері регіону і забезпечення дотримання існуючих домовленостей про рівень дефіцитів і розмірів держборгу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас