"Ъ": Депутати розкрили комерційну таємницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Депутати розкрили комерційну таємницю

Казна та Політика
4549
Вчора на розгляд Верховної Ради надійшов проект постанови про звільнення міністра охорони здоров'я Зиновія Митника у зв'язку з порушеннями при закупівлях лікарських засобів в 2008-2009 роках. Тендерні закупівлі, які у той час контролював Митник, здійснювалися через посередників. Згідно з результатами перевірки, проведеної Головним контрольно-ревізійним управлінням, це призвело до неефективного використання більше 51 млн грн. бюджетних коштів. У Мінздорові зазначають, що купувати необхідне устаткування безпосередньо у виробників заважають норми чинного законодавства.
Народні депутати Євген Добряк і Раїса Сорочинська-Кириленко (обоє - БЮТ) зареєстрували проект постанови про звільнення міністра охорони здоров'я Зиновія Митника. Приводом для цього послужили результати перевірки Головним контрольно-ревізійним управлінням фінансово-господарської діяльності Мінздорову в період з 1 січня 2008 по 18 листопада 2009 року, яка завершилася на початку травня.
В записці пояснення до документа депутати зазначили, що у той час закупівля лікарських засобів, лікувально-діагностичного устаткування і виробів медичного призначення здійснювалася виключно через посередників. Це призвело до неефективного використання 51,2 млн грн. Зокрема, за даними КРУ, одна комерційна організація поставила Мінздорову лікарські засоби, куплені в британської і української компаній, заробивши на різниці в цінах в цілому 9,5 млн грн. Крім того, на 854 тис. грн. були завищені ціни на онкологічні препарати виробництва Індії і Франції, куплені Мінздоровом в іншої комерційної структури. "При постачанні 20 препаратів і апаратів штучної вентиляції легенів вітчизняного виробництва неадекватні дії Мінздорову дозволили посередникам отримати за рахунок народних коштів прибуток у розмірі 8,7 млн грн.", - говориться в записці пояснення.
Дані перевірки були розміщені на офіційному сайті ГоловКРУ 17 травня. За інформацією прес-служби відомства, під час закупівель виробів медичного призначення їх вартість збільшувалася як мінімум удвічі. "Матеріали ревізії передано до Генпрокуратури", - наголошується в повідомленні прес-служби. Нагадаємо, про початок комплексних перевірок Міністерством внутрішніх справ і ГоловКРУ діяльності всіх міністерств в 2008-2009 роках стало відомо на початку квітня.
Євген Добряк і Раїса Сорочинська-Кириленко нагадали, що з січня 2008 по листопад 2009 року діяльність тендерного комітету Мінздорову координував саме Зиновій Митник, який обіймав тоді посаду заступника міністра охорони здоров'я. "Наведені факти не одиничні і свідчать про системні порушення і зловживання в цій сфері", - зазначили депутати. А нездатність забезпечити контроль за ефективним і раціональним використанням ресурсів в медичній галузі, на думку депутатів, говорить про непрофесіоналізм Зиновія Митника.
В парламентському комітеті з питань охорони здоров'я з даними перевірки ГоловКРУ вже ознайомилися. "До нас щороку надходять результати подібних ревізій, проте цього разу мої колеги були шоковані", - розповіла голова комітету Тетяна Бахтеєва (Партія регіонів). Результатом розгляду комітетом результатів перевірки стало звернення його членів до президента Віктора Януковича, голови Верховної ради Володимира Литвина і прем'єр-міністра Миколи Азарова з пропозицією створити слідчу комісію, яка встановить всіх винних в перевитраті бюджетних коштів.
На думку Бахтеєвої, приймати кадрові рішення можна лише після закінчення такого розслідування.
В Мінздорові упевнені, що Зиновій Митник не винен в зловживаннях. "Згідно з чинним законодавством про держзакупівлі, міністерство може проводити тендер лише серед компаній, що зареєстрували в Україні комерційні представництва. Для іноземних виробників реєструватися дорого і невигідно, тому доводиться мати справу з посередниками", - пояснив голова комісії з реформування охорони здоров'я громадської ради при Мінздорові Андрій Гук. За його словами, при проведенні тендерів у вказаний період Мінздоров обирав найбільш вигідні пропозиції. "Якщо в цій сфері і існувала змова, то це була змова компаній", - вважає Гук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас