У Британії оцифрують газети за останні 300 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Британії оцифрують газети за останні 300 років

Казна та Політика
207
Британська бібліотека оголосила про запуск 10-річного проекту, результатом якого має стати онлайн-доступ до 40 млн газетних смуг з її архіву, повідомляє BBC.
Журналістські матеріали більш ніж за 300 років, в тому числі статті про Кримську та Англо-бурську війни, буде викладено в мережі видавничою компанією BrightSolid. Це дозволить історикам заощадити масу часу, який поки йде на пошук оригіналу видання або його мікрофільмів.
З оцифрованими документами можна буде безкоштовно ознайомитися в основній будівлі бібліотеки на Сент-Панкрас в Лондоні. За роботу з базою даних віддалено буде стягуватися плата.
Зараз газетний фонд Британської бібліотеки знаходиться на півночі Лондона, в Коліндейлі. Щорічно його відвідують близько 30 тис. дослідників найрізноманітніших сфер - від генеалогії до спортивної статистики. Архів Британської бібліотеки налічує близько 750 млн газетних смуг. У колекції представлені 52 тис. місцевих, регіональних, загальнонаціональних та зарубіжних видань.
Компанія BrightSolid заявила, що планує завершити оцифровку більше 4 млн сторінок протягом перших двох років.
"Газети - безцінне джерело інформації для істориків, дослідників, фахівців з генеалогії, студентів і багатьох інших. Завдяки їм події минулого і особи оживають прямо на очах, і постають у всьому багатстві деталей", - сказала виконавчий директор Британської бібліотеки Лінн Бріндлі, представляючи проект на eForum у Вестмінстері.
За її словами, завдяки функції пошуку процес вивчення джерел в корені зміниться: замість прокручування мікрофільми або перегортання видань досить буде ввести слово в пошуковому рядку.
"Це дозволить колекції газет залишатися актуальною для нового покоління дослідників, які більше звикли шукати наукову інформацію за допомогою ноутбука, а не їздити безпосередньо в бібліотеку", - додала Бріндлі.
"Ті люди, які раніше не могли отримати доступ до оригіналу, зможуть ознайомитися з ним з будь-якої точки світу в будь-який час, - констатував, у свою чергу, глава BrightSolid Кріс ван дер Кауль. - Оцифровка надасть унікальну можливість познайомитися з головними подіями та періодами , що представляють історичний інтерес".
Оригінали сторінок будуть переміщені в архіви Бостон-Спа (графство Західний Йоркшир). У національному архіві Британської бібліотеки збережуть цифрові копії відсканованих документів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас