Групові покупки коштували гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Групові покупки коштували гривню

Казна та Політика
1315
Антимонопольний комітет (АМКУ) вперше застосував санкцію до компанії, яка видає позики клієнтам за принципом "покупок в групах". Незважаючи на те що ПП "Капітолій" не визнає своєї провини в поширенні недостовірної інформації, накладений на компанію штраф складе всього 1 грн. У АМКУ визнали, що не можуть вплинути на підприємство, тому цей вид бізнесу необхідно ліцензувати.
В Антимонопольному комітеті вчора не наважилися оштрафувати ПП "Капітолій", яке здійснює діяльність за принципом "покупок в групах", на 5% від річного виторгу, або 450 тис. грн. Таку санкцію рекомендував глава Житомирського обласного територіального відділення АМКУ Олександр Безсмертний. Ще в грудні 2009 року відділення комітету рекомендувало ПП припинити поширення реклами, яка "вводила в оману фізичних осіб", але в компанії не виконали прохання. Оскільки підприємство оперує коштами громадян, члени АМКУ вчора вирішили застосувати санкцію всього в 1 грн. і зобов'язали компанію протягом трьох днів відмовитися від поширення недостовірної реклами.
Дослідження комітету показало, що ПП поширювало інформацію "про надання фізичним особам грошових позик на умовах, які на практиці не відповідали дійсності". При цьому клієнт не відразу отримував позику під обіцяні 1,7% річних (плата за адміністративні витрати). "Її отримання неможливе без сплати трьох видів обов'язкових платежів на користь ПП, що істотно здорожувало позику", - сказав Олександр Безсмертний. Скарги на діяльність ПП були направлені в управління МВС в Донецькій, Житомирській і Миколаївській областях.
Директор ПП "Капітолій" Леся Ольшевська провини компанії не визнає. "За рекомендаціями АМКУ ми зверталися в рекламні агентства, які розробили б рекламу, що не суперечить законодавству, але нам відмовили", - сказала вона, додавши, що майже всі кримінальні справи стосовно ПП закриті. "Покупки в групах" дозволяють клієнтам акумулювати кошти для покупок товарів, які першими отримують ті, хто раніше почав накопичення. За чотири роки ПП видало позики на 24 млн грн., а сума платежів, затриманих її клієнтами, склала 600 тис. грн.
За словами глави Держфінпослуг Василя Волги, позики на покупку автомобілів видають ЗАТ "АІС-Україна", ДП "Філдес-Україна" (ТМ "Car Credit"), ТОВ "Автобуд", ТОВ "Автопросто"; житла - ТОВ "Житлова перспектива", ТОВ "Житловий альянс"; інших товарів - ТОВ "Благо инвест", ТОВ "Скарбниця громади", ТОВ "УГ Капітал". "У компаніях кажуть, що покупки в групах приносять більше прибутку, ніж виробництво автомобілів", - сказав Волга.
Тому комісія розглядає як введення відповідальності за "покупки в групах", так і їх ліцензування. АМКУ пропонує уряду узаконити цю фінансову послугу, хоча глава комітету Олексій Костусєв хотів би її скасувати.
Держфінпослуг ще в 2006-2008 роках пропонувала ці два варіанти. "Логіка була в тому, аби прописати в окремому законі вимоги до компаній і норми захисту споживачів послуг", - повідомив колишній глава Держфінпослуг Валерій Альошин. "Ліцензійні умови мають бути нормально виписані і здійснимі. Це спростить роботу багатьох", - вважає керівник юридичного відділу ТОВ "Житловий альянс" Анатолій Коломієць. Але представник парламентської коаліції Юрій Полунєєв не вважає за необхідне ліцензування "покупок в групах". "Світова практика показала, що створення таких пірамід має присікатися на корні. Функціями видачі коштів мусять займатися інші установи", - відзначив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас