"Ъ": Влада Киргизії зайнята обшуками вкраденого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Влада Киргизії зайнята обшуками вкраденого

Казна та Політика
927
Тимчасовий уряд Киргизії відзвітував про розслідування корупційних справ, в яких фігурують члени сім'ї поваленого президента Курманбека Бакієва і його оточення. За шість тижнів слідства до бюджету країни повернено декілька десятків мільйонів доларів, отриманих незаконним шляхом або просто вкрадених в держави. На даному етапі збиток від діяльності обвинувачених оцінюється в 5 млрд сомів (понад $110 млн). Головним учасником незаконної діяльності слідство вважає сина екс-президента Максима Бакієва, який, за даними киргизьких правоохоронних органів, ховається в Латвії.
Як повідомив вчора член тимчасового уряду Киргизії Азімбек Бекназаров, всього за фактами створення сім'єю і оточенням Бакієвих корупційних схем, відмивання грошей і легалізації незаконних доходів, а також рейдерського захвату ними чужого майна, незаконної приватизації держмайна і розкрадання держкоштів у особливо великих розмірах порушено 100 кримінальних справ. За попередніми даними, збиток по них оцінюється більш ніж в 5 млрд сомів (понад $110 млн).
За словами Бекназарова, слідство, яке ведеться силами генпрокуратури Киргизії, розбирається з незаконною приватизацією низки стратегічних компаній. Зокрема, за фактом незаконного проведення інвестиційних конкурсів з реалізації держпакету акцій ВАТ "Киргизтелеком", а також розподільних енергетичних компаній АТ "Чакан ГЕС" і ВАТ "Сєвєерелектро" генпрокуратурою порушено кримінальні справи стосовно екс-міністра держмайна Турсунбека Турдумамбетова. Він перебуває в СІЗО державної служби національній безпеки, визнав провину і свідчить. "Він готовий співробітничати зі слідством і надати свідчення про незаконні операції попереднього режиму", - заявив Азімбек Бекназаров. Він повідомив також, що за підозрою у фінансових порушеннях у полі зору слідства опинилися найбільші компанії країни: ВАТ "Міжнародний аеропорт 'Манас'", Доскредобанк, Азіяуніверсалбанк, Іссиккульінвестбанк, Манас-банк, Киргизкредитбанк, Акилінвестбанк та ін. Так, під час перевірки банківських скриньок, записаних у низці банків на ім'я Максима Бакієва і його найближчих знайомих, було виявлено готівковими і у вигляді цінних паперів коштів на суму $35 млн і 1,13 млрд сомів (близько $25 млн).
Як пояснили в генпрокуратурі Киргизії, в 2006-2010 роках в місцевих банках, значна частина яких контролювалася Бакієвим-молодшим і його знайомими, проводилося нібито безліч сумнівних фінансових операцій. Як правило, йшлося про переказ з рахунку на рахунок крупних грошових сум неясного походження. Зараз слідчі ретельно перевіряють кожну підозрілу операцію за цей період. При цьому слідство вважає, що встановило механізм легалізації грошових коштів, якими займався Максим Бакієв. Як вважають в генпрокуратурі, сполучною ланкою в ланцюзі відмивання грошей була піар-компанія "Флекси Комюнікейшен". Її директор, громадянин Великобританії Вугар Халілов поміщений під варту і міститься в СІЗО держслужби нацбезпеки.
В окреме провадження виділена справа про російський кредит Киргизії. Нагадаємо, що Москва свого часу надала Бішкеку держкредит у розмірі $300 млн під 0,75% річних на 40 років. За словами Азімбека Бекназарова, Максим Бакієв, будучи головою ради директорів ЗАТ "Фонд розвитку КР", використовуючи своє посадове становище, розмістив $35 млн на депозитах підконтрольних комерційних банків для отримання відсотків. "Ще $226 млн гендиректор ЗАТ 'Фонд розвитку КР' Олексій Єлісєєв за попередньою змовою з Максимом Бакієвим передав компанії MGN Group, очолюваній Євгеном Гуревичем, який використовував вказані грошові кошти для отримання особистого прибутку", - пояснив Бекназаров. Розшук і повернення до бюджету незаконно отриманих коштів для нової киргизької влади фактично стало питанням політичного виживання. Як пояснив Азімбек Бекназаров, незаконно отримані величезні кошти, які зараз залишаються в клану Бакієвих, йдуть на фінансування контрреволюції. Тимчасовий уряд Киргизії обіцяє, що всі розгляди щодо економічних злочинів сім'ї поваленого президента Курманбека Бакієва будуть завершені вже до 1 червня.
Проте отримати в руки правосуддя головного фігуранта цих справ - Максима Бакієва - Бішкек навряд чи зможе так скоро. Там вважають, що Бакієв-молодший в даний час перебуває в Латвії, де у нього є бізнес-інтереси. І хоча тимчасовий уряд Киргизії оголосив його в розшук по лінії Інтерполу, латвійська влада не квапляться затримувати і видавати на батьківщину сина поваленого киргизького лідера. За словами Бекназарова, поки Бішкек добився від Риги лише одного: влада Латвії пообіцяла не надавати Бакієву-молодшому латвійське громадянство.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас