ЄБРР говорить про початок відновлення країн з перехідною економікою, все ще відзначаючи його крихкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР говорить про початок відновлення країн з перехідною економікою, все ще відзначаючи його крихкість

287
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) поліпшив свій прогноз темпів економічного відновлення на 2010 рік в країнах Східної Європи з перехідною економікою до 3,7% з 3,3% прогнозованих в січні поточного року.
Як повідомляється в звіті ЄБРР, оприлюдненому нещодавно на сайті банку, підставою для перегляду оцінки послужило збільшення зростання економік в країнах регіону, включаючи Росію, Туреччину, Польщу, Угорщину, а також Україну. В той же час, ЄБРР погіршив прогноз для Румунії і Болгарії.
На думку банку, у зв'язку з глибшим економічним спадом країн Східної Європи з економікою, що розвивається, в порівнянні з розвиненими країнами, відновлення економік так само буде повільнішим. Це найвиразніше проявляється в країнах Балтії і Південно-Східної Європи, де "найостанніші дані не свідчать про стійке пожвавлення дотепер. Перспективи зростання в цих країнах були переглянуті у бік пониження після останнього прогнозу ЄБРР в січні 2010 року", відзначено в звіті.
Згідно з документом, "глибока рецесія країн Східної Європи в кінці 2008 і 2009 року, як і раніше, має кумулятивний ефект у вигляді високої необслуговуваності кредитів і безробіття, яке стримує зростання кредитування і відновлення внутрішнього попиту".
В звіті також відзначено, що тоді як в Європі внутрішні ризики для економічних перспектив в останні місяці знизилися, зовнішні ризики продовжують зростати, і як свідчення тому - фінансові проблеми і в цілому фінансова нестабільність в Західній Європі.
Проте, в Росії і Словаччині спостерігається швидший економічний підйом, ніж спочатку очікувалося: підвищення цін на сировину і поступове повернення капіталу у випадку з Росією, і відновлення обсягів експорту автомобілів до Словаччини. Крім того, намітилися перспективи зростання угорської економіки в результаті відновлення припливу капіталу, хоча зростання очікується незначне.
В звіті йдеться, що відновленню економік країн Центральної Європи і Балтійському регіоні сприяло також збільшення експорту до Західної Європи і сильніший, ніж очікувалося, приплив короткострокового капіталу в ці країни. В цілому зростання економіки в цьому регіоні очікується на рівні 1,8% в 2010 році в порівнянні з 1,4%, прогнозованими в січні, а також на 3% в 2011 році.
В більшості країн Південно-Східної Європи темпи відновлення економіки, на думку ЄБРР, залишаться млявими. Середнє очікуване зростання цього року може скласти 0,3%, в порівнянні з січневим прогнозом - 1,2%, а також 2,9% - в 2011 році. Крім того, у зв'язку з кризою в Греції зростання в Болгарії і Румунії, ймовірно, буде негативним або нульовим.
Очікується, що швидшими темпами відновлюватимуться країни Східної Європи і Кавказу на тлі відновлення довіри до ринків, що розвиваються, і збільшення цін на товари, хоча і кількість негативних чинників залишається значною.
В Україні, яка мала торік найбільший економічний спад серед країн Східної Європи, прогноз зростання економіки на поточний рік складає 4% в порівнянні з 3%, прогнозованими в січні. На думку ЄБРР, цьому сприяли поліпшення ринкових настроїв після президентської кампанії, а також відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.
Темп зростання відновлення Росії в поточному році, швидше за все, буде на рівні 4,4% (3,9% в січневому прогнозі) проти 7,9% спаду в 2009 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас