Фірташ сподівається, що Кабмін розрахується з RUE живими грошима — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ сподівається, що Кабмін розрахується з RUE живими грошима

Енергетика
598
Оптимальним рішенням Стокгольмського суду для "RosUkrEnergo" буде варіант, що зобов'язав Україну повернути вартість 11 мільярдів кубометрів газу. Про це заявив український бізнесмен Дмитро Фірташ. При цьому він відзначив, що на сьогоднішній день йому ще не відомі умови світової угоди, яку готує уряд України.
"Ми розраховуємо на успішне завершення. Нам би хотілося отримати вартість газу, але нам пропонують об'єми газу", - сказав Фірташ.
Як повідомляло раніше “Зеркало недели”, НАК "Нафтогаз Україні" розглядає можливість укладення мирової угоди з "RosUkrEnergo" і відшкодування останній 11 мільярдів кубометрів газу в товарному вираженні.
Крім того, за даними видання, "Нафтогаз" також розглядає можливість визнати незаконність вилучення в РУЕ 11 мільярдів кубометрів без визнання і виплати штрафних санкцій. Але замість цього "Нафтогаз" повинен буде компенсувати розмір ринкових збитків, завданих РУЕ.
При цьому в уряді України і НАК "Нафтогаз України" газеті не надали коментарів щодо інформації про можливе відшкодування РУЕ 11 мільярдів кубометрів газу і підписання мирової угоди.
Нагадаємо, цей об'єм газу був вилучений НАКом в РУЕ в 2009 році як компенсація після того, як в результаті підписання прямого контракту між НАК і "Газпромом" в січні 2009 року "RosUkrEnergo" було виключене з схеми постачань газу до України і за її межі. Це було зроблено за погодженням з "Газпромом", який володіє 50% РУЕ.
В даний час, за інформацією "ЗН", за позовом РУЕ в Україні працює експертна група, покликана визначити розмір ринкового збитку, завданого швейцарською "RosUkrEnergo".
Чергове слухання справи "Нафтогаз" - "RosUkrEnergo" в Арбітражному інституті при Торгівельній палаті Стокгольма призначено на 17 травня 2010 року.
У справі "RosUkrEnergo" проти "Нафтогазу" вже відбулися два слухання по суті справи (у червні-липні 2009 року і в січні 2010-го) і декілька процесуальних слухань.
На початку квітня Стокгольмським арбітражним судом було прийнято проміжне рішення про відшкодування НАКом компанії "RosUkrEnergo" 197 мільйонів доларів.
В липні 2004 року дочірні компанії "Газпромбанк" (Росія) і Raiffeisen створили "RosUkrEnergo" з реєстрацією в Швейцарії для постачання туркменського газу до України до 2028 року.
50% акцій цієї компанії належить ВАТ "Газпром", ще 50% акцій - CentraGas Holding AG (Австрія), бенефіціарами якої є українські бізнесмени Д.Фірташ (90% акцій) і І.Фурсін (10% акцій).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас