Господарі суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Господарі суддів

Енергетика
4099
Вчора Вища рада юстиції (ВРЮ) показала всю силу своїх нових повноважень, отриманих від парламентської більшості в минулий четвер. Віднині для всіх суддів країни має бути очевидним: тон в судовій системі задаватиме більшість у ВРЮ, сконцентрована довкола Сергія Ківалова. Незалежно від того, правильно це чи ні.
На засіданні, яке відбулося в понеділок, члени ВРЮ дали рекомендації парламенту звільнити за порушення присяги судді голову Окружного адмінсуду (ОАС) Києва Олега Бачуна і суддю цього ж суду Миколу Кишинського. Незважаючи на інші прийняті ВРЮ рішення, саме справи цих двох суддів дають можливість зрозуміти, як зараз виглядають розклади в судовій системі і в який бік ситуація розвиватиметься в майбутньому.
Проблема в тому, що кадрові питання Бачуна і Кишинського мають стосунок до суддівських інтриг найвищого рівня. Зокрема, головним звинуваченням проти Миколи Кишинського стало те, що цей суддя, за словами члена ВРЮ, заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова, на дев'ять місяців заборонив Генпрокуратурі здійснювати перевірку ЗАТ "Інтертранс". І тим самим, як стверджував Портнов, позбавив цей державний орган можливості виконувати свої конституційні функції.
Аргументів і нюансів в цій справі було озвучено багато - як звинуваченим суддею, так і його опонентами. Але суть того, що відбувається, швидше за все, полягала саме в назві компанії, яка в кулуарах парламенту нерозривно асоціюється з ім'ям депутата від БЮТ Миколи Ковзеля. Важливо, що Ковзель потрапив до виборчого списку БЮТ за квотою Української соціал-демократичної партії (УСДП), яку створив і раніше очолював голова Верховного суду (ВСУ) Василь Онопенко.
Сьогодні керівництво УСДП здійснює Євген Корнійчук - зять Онопенка, а функції першого заступника глави цієї партії виконує Олена Шустик - міністр юстиції тіньового уряду і давній соратник глави ВСУ.
Примітно, що в ОАС Києва працює суддею брат Миколи Ковзеля - Петро Ковзель. До цього Ковзель-молодший попрацював рік в ГПУ, після чого став заступником глави правління компанії "Інтертранс". Важливо й те, що Олег Бачун і Микола Ковзель знайомі ще з львівських часів, оскільки обидва мали тісні взаємини з екс-міністром транспорту і зв'язку Георгієм Кирпою.
Проблема лише в тому, що серед опонентів цих людей опинилися глава комітету Ради з правосуддя Сергій Ківалов і Андрій Портнов, які сьогодні правлять бал в судовій системі.
З Олегом Бачуном членам ВРЮ було набагато складніше, бо той протягом восьми місяців ретельно збирав доказову базу на свою користь. Але той же Андрій Портнов відразу почав апелювати до нових повноважень ВРЮ, запропонувавши рекомендувати звільнити Бачуна за порушення присяги унаслідок порушення морально-етичних принципів поведінки судді. Нагадаємо, минулого тижня "порушення морально-етичних принципів" стало таким, що становить визначення "порушення суддею присяги".
Вочевидь, що Портнов вибрав найбільш суб'єктивну підставу і тим самим лише підкреслив передусім політичний характер процесу над Олегом Бачуном. Тим паче, що за виразами облич ключових членів ВРЮ було все ясно, у тому числі і грядуще рішення. Зокрема, Сергій Ківалов значну частину часу позіхав і нудьгуючи розглядав зал.
В перерві Андрій Портнов запропонував Олегу Бачуну готуватися до життя в слідчому ізоляторі, на що Бачун відповів, що лише разом з Портновим. Зрештою Андрій Портнов добився своєї мети, задекларованої ще восени минулого року, - позбавити Олега Бачуна всіх суддівських звань. Але так і не переконав, що юридичні аргументи в цій справі були вищі від рішень ОАС Києва щодо виборів у Тернопільську облраду, щодо призупинення приватизації Одеського припортового заводу і інших спорів.
На думку компетентних спостерігачів, перспектив у Олега Бачуна і Миколи Кишинського небагато. Далі їхні документи відправлять у комітет Ради з правосуддя, де переважна більшість членів сконцентрована довкола Сергія Ківалова. Після прогнозованого позитивного рішення комітету остаточне слово скаже парламентська більшість. Отже, швидше за все, на цьому тижні питання буде вирішено остаточно. Оскаржити рішення парламенту можна лише в спеціальній, ще не створеній палаті Вищого адмінсуду - без права зупиняти парламентський вердикт.
Інший контекст цієї історії - хитка влада команди голови ВСУ Василя Онопенка. До останнього часу його група впливу в судах терпіла поразки лише в рамках боротьби за повноваження. Тепер же йдеться про нездатність даної команди захистити своїх людей, що незабаром неминуче призведе до практично повної втрати влади і ще більшого домінування регіоналів у судах. Навіть незважаючи на деякі останні рішення ОАС Києва, що привели керівництво ВСУ в лють, за долею Олега Бачуна і суддів цього суду стежать багато їхніх колег в судовій системі. Тепер же висновки напрошуються самі собою, адже на багато голів судів можна зібрати значно більше матеріалів, ніж на Бачуна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас