"Ъ": Пакет домовленостей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Пакет домовленостей

1156
Співвласник НАСК "Оранта" Микола Лагун домовився з главою наглядової ради компанії про спільний продаж контрольного пакету акцій найбільшого страховика країни. Іноземним і українським інвесторам буде запропоновано 58% акцій "Оранти". Продати компанію планується за півтора-два обсяги премій, але експерти оцінюють "Оранту" не більше ніж в один мультиплікатор.
Голова наглядової ради НАСК "Оранта" Олег Спілка погодився з пропозицією бізнесмена Миколи Лагуна виставити на пакетний продаж акції НАСК, що їм належать, повідомив генеральний директор ДІК Clever Management (управляє активами пана Лагуна) Сергій Сулімов. Він не став розкривати розміри їх портфелів, але уточнив, що в цілому на продаж виставлено близько 58% акцій. Минулої осені під час допемісії акцій на 600 млн грн. пан Лагун став власником 45% "Оранти", пообіцявши збільшити пакет до контрольного. Але в цьому році він вирішив продати 33% акцій через неефективну, на його думку, роботу менеджменту "Оранти" і її збитковість.
До кінця тижня планується обрати інвестиційний банк, який займеться організацією продажу страховика. Заявки на отримання мандату вже подали українські ДІК Dragon Capital і "Трійка Діалог Україна", участь запропонована також американському інвестбанку Goldman Sachs. Незалежно від результатів пошуку інвесторів, акціонери "Оранти" продовжать переговори про заходи зі зменшення збитків компанії, заявив Сергій Сулімов.
Олег Спілка підтвердив факт домовленості про пакетний продаж акцій страховика. "Ми прийняли таке рішення під час абсолютно конструктивної розмови", - сказав він, пояснивши свою згоду тим, що контроль над "Орантой" коштуватиме дорожче, ніж міноритарні пакети окремо. На питання про причини швидкого продажу пан Спілка відповів: "Це рішення приймалося в першу чергу Миколою Лагуном. Зараз не час (для продажу.), але він прийняв таке рішення". Разом з "Орантою" будуть продані й інші активи. "Компанія 'Оранта-життя' практично на 100% належить 'Оранті'", - уточнив глава наглядової ради НАСК.
Контрольний пакет виставлять на продаж із запропонованим Олегом Спілкою мультиплікатором - більше двох обсягів річних премій, зазначив пан Сулімов. У 2009 році "Оранта" зібрала 715 млн грн., що дозволяє оцінити 58% акцій компанії не менше ніж у 830 млн грн. Низька активність покупців може знизити оцінку до 1,5-2 премій, тобто понад 622 млн грн. За словами Сергія Сулімова, казахський Банк БТА, що володіє 35% страховика, не готовий ні продавати свої акції, ні купувати нові. "Але якщо ціна здасться БТА Банку привабливою, вони теж можуть вийти", - вважає він.
Потенційними інвесторами в Clever Management називають італійсько-чеський PPF Generale (володіє в Україні "Дженералі Гарант"), російський "Росгосстрах" ("Провідна") і польську PZU ("ПЗП Україна"). З першими двома компаніями вже проводилися консультації, а PZU не готова була розглядати пропозиції з покупки "Оранти" до проведення IPO, повідомив генеральний директор Clever Management. Польський страховик на початку травня розмістив акції з мультиплікатором 1,8, після чого вони подорожчали на 15%.
"Приймати рішення будуть наші акціонери. В будь-якому разі все залежатиме від запропонованої ціни", - заявив голова правління "ПЗП Україна" Яцек Аустен. "В даний момент ми не вважаємо за доцільне розвиток нашого страхового бізнесу в Україні за допомогою M&A. Але ми уважно стежимо за розвитком ситуації довкола можливого продажу контрольного пакету акцій 'Оранти'", - повідомив представник прес-служби "Росгосстраха". Одна з українських бізнес-груп, за словами Сергія Сулімова, запропонувала до 1,5 премій.
Експерти не вірять в успішний продаж "Оранти". "Поки не з'явиться нове законодавство із страхування, наприклад про сертифікацію агентів, продати компанію буде дуже важко. Іноземці чекають цих змін як сигналу для входження. Тут необхідне таке ж законодавство, як у всіх країнах Євросоюзу", - вважає пан Аустен. За оцінками керуючого директора ДІК Concorde Capital Віталія Струкова, максимальна оцінка акцій компанії в поточних фінансових умовах - трохи більше одного мультиплікатора, тобто близько 408 млн грн. "Компанія поки що лідер зі збору премій, з найбільшою часткою ринку. Будь-яка інша компанія оцінювалася б нижчим за один", - підкреслив Струков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас