"Ъ": Україна піднялась в рейтингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна піднялась в рейтингу

Казна та Політика
1252
Тісне економічне співробітництво України і Росії спонукало рейтингове агентство Standard & Poor`s підвищити суверенні рейтинги України. Це відбувається вже вдруге з моменту зміни влади в країні. Завдяки швидкому поліпшенню кредитних оцінок до рівнів B/B+ ,Кабмін зможе вийти на ринок євробондів, переконані експерти. Але фінансова турбулентність в зоні євро не дозволить істотно знизити ставку позик.
Міжнародне агентство Standard & Poor`s (S&P) вчора підвищило суверенні рейтинги України, встановивши з них стабільний прогноз. Довгостроковий і короткостроковий рейтинги країни із зобов'язань в іноземній валюті покращено з В-/С до В/В, в національній валюті - з В/В до В+/В, рейтинг за національною шкалою підвищено з uaA до uaA+.
За шкалою S&P рейтинг групи В означає високу уразливість емітента за наявності несприятливих комерційних, фінансових і економічних умов. Втім, в даний час у нього є можливість для виконання боргових зобов'язань в строк і в повному обсязі. Зазначимо, що навіть покращені оцінки України залишаються гіршими серед країн СНД. На один-два пункти нас випереджає Білорусь з негативним прогнозом рейтингів.
Це вже другий перегляд кредитних оцінок S&P за два місяці. Наступного дня після обрання уряду Миколи Азарова агентство вперше з травня 2005 року поліпшило рейтинги країни. Інші агентства кредитні оцінки України доки не міняли. Лише Fitch підвищило прогноз її довгострокових рейтингів з негативного на стабільний.
Агентство S&P пояснює свої дії настанням політичної стабільності в Україні, зниженням вартості імпортного газу, що дозволить країні щороку економити до 3% від ВВП, і відновленням переговорів з Міжнародним валютним фондом.
Зараз Україна веде переговори з фондом про відкриття кредитної лінії обсягом $19 млрд на 2,5 роки. Позитивним S&P вважає і те, що девальвація гривні восени 2008 року "позитивно вплинула на конкурентоспроможність країни", а держборг до кінця року залишиться помірним - 27% від ВВП.
Очікуване поліпшення показників НАК "Нафтогазу України" і системи соціального забезпечення, а також зниження залежності економіки від умов торгівлі і інших зовнішніх стресових ситуацій може призвести до подальшого підвищення рейтингів.
За оцінками аналітика ІК "Трійка Діалог Україна" Ірини Піонтковської, перегляд рейтингів пов'язаний з найближчим виходом Кабінету міністрів на зовнішній ринок. "Перед виходом на ринок євробондів емітент зазвичай оновлює рейтинги. І якщо перегляд був реакцією на закінчення політичної кризи, то нинішній можна пояснити планами Мінфіну із залучення коштів шляхом зовнішніх позик", - зазначає вона. Але поліпшення рейтингу України може не призвести до зниження вартості ресурсів.
"Теоретично таке поліпшення мало знизити ставку з українських розміщень до LIBOR+8%. Але через проблеми з Грецією кредитори побоюються зв'язуватися з ризиковими кредитами, і можливу ставку по євробондам доки прогнозувати дуже важко", - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Рівень відшкодування боргу при дефолті S&P залишило на рівні 30-50%.
Тому позитивна новина вчора не вплинула на біржові котирування. "Підвищення рейтингів України було позитивно сприйняте інвесторами, але песимізм, пов'язаний з Грецією і невизначеністю ситуації з євро, виявився дуже сильним", - зазначила брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас