Соколовський заявляє, що 600 млн. дол. вистачить лише на модернізацію системи внутрішнього розподілу газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський заявляє, що 600 млн. дол. вистачить лише на модернізацію системи внутрішнього розподілу газу

Енергетика
293
Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що заява Президента України Віктора Януковича про те, що для модернізації української ГТС необхідно 600 млн. дол., свідчить про те, що на сьогоднішній день йдеться не про модернізацію транзитних потужностей, а лише про поліпшення стану внутрішніх розподільчих систем.
Про це він заявив в інтерв'ю, підкресливши, що в даний час Росія зацікавлена в поліпшенні технічного стану внутрішніх мереж, оскільки "Газпром" планує вийти на український внутрішній ринок газу.
"Наша влада прекрасно розуміє плани Росії. І саме тому, мабуть, Президент Янукович нещодавно сказав, що модернізація ГТС коштуватиме 600 млн. дол., тоді як повноцінна модернізація ГТС із збереженням всіх її функцій, зокрема транзитної, була оцінена в 2009 році при участі і європейських, і російських фахівців в 2,5-3 млрд. дол. За 600 млн. дол. можна хіба що замінити труби, які забезпечуватимуть постачання на внутрішньому ринку, що і потрібне "Газпрому", – сказав Б.Соколовський.
За його словами, сучасного економного устаткування для газоперекачування, вимірювальної техніки, газовимірювальних станцій тощо за ці гроші не встановиш.
"Тобто ми і надалі розраховуватимемося за ті об'єми газу, які нам вкажуть з російських газовимірювальних станцій, а самі контролювати не зможемо", – відзначив експерт.
На думку Б.Соколовського, вже зараз ясно, що, враховуючи плани з будівництва "Північного потоку" і "Південного потоку" Європейський Союз фактично втратив інтерес до модернізації української ГТС.
"Єврокомісія і міжнародні фінансові організації, не дочекавшись конкретних дій колишнього і теперішнього урядів з реалізації Брюссельської декларації від 23 березня 2009 року, практично втратила інтерес до модернізації української ГТС. Не варто також розраховувати на їх участь в міфічному консорціумі", – відзначив експерт.
Як повідомлялося, 13 травня ц.р. Президент України Віктор Янукович заявив, що модернізація ГТС обійдеться в 500-600 млн. дол. і Україна готова залучати до цього проекту як Росію, так і Європейський Союз.
В березні, під час підписання Брюссельської декларації про модернізацію української ГТС, необхідну для модернізації суму називали у розмірі 3 млрд. дол.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас