Соколовський: Росії потрібні українські споживачі газу, а не ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський: Росії потрібні українські споживачі газу, а не ГТС

Енергетика
412
На сьогоднішній день Росію більше цікавить не транзитний потенціал України, а внутрішній ринок споживання газу. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.
За словами експерта, внутрішній ринок газу України цікавить Росію перш за все тому, що вона поступово "втрачає ринок Європи", оскільки не варто чекати істотного збільшення споживання газу країнами ЄС.
"Лише в 2009 році російська частка на газовому ринку Центральної і Західної Європи скоротилася з майже 33% до 25%. Тенденція зберігатиметься і надалі. Скорочення споживання російського природного газу відбувається за рахунок альтернативних джерел з одного боку, а з іншого - за рахунок модернізації і перепрофілювання газоспоживаючої промисловості", - відзначив Б.Соколовський.
В той же час, українські газотранзитні маршрути втратять актуальність через 3-5 років, коли завдяки зусиллям і інвестиціям росіян будуть введені в експлуатацію обхідні російсько-європейські газопроводи "Північний потік" і "Південний потік".
"Для російської сторони українська ГТС продовжує представляти стратегічний інтерес, але вже не для транзиту, а для постачань газу українським споживачам, які для "Газпрому" складають найбільший зовнішній ринок. Тому цілком логічно, що російська сторона добивається визначального впливу на формування газової політики в Україні, хоче монопольно управляти ГТС як ключовим інструментом збуту газу і контролю над економікою і населенням України", - вважає Б.Соколовський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас