Коли буде готовий попередній рапорт причин смоленської авіакатастрофи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли буде готовий попередній рапорт причин смоленської авіакатастрофи?

Казна та Політика
534
Попередній рапорт причин катастрофи літака Президента Польщі Леха Качиньського, який розбився 10 квітня під російським Смоленськом, можуть оприлюднити до червня.
Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив Едмунт Кліх - представник Польщі в комісії Міждержавного авіаційного комітету Російської Федерації, яка розслідує катастрофу.
Він відзначив, що зазвичай попередній рапорт причин авіакатастрофи оприлюднювався впродовж 30 днів, але в зв’язку з важливістю справи у випадку з літаком Качиньського його підготовка займе більше часу.
"Ми домовилися з російською стороною, що до двох місяців від катастрофи якась форма вступного рапорту буде опублікована", - сказав Кліх, якого цитують польські медіа.
Польський представник в комісії, який через декілька днів після катастрофи заявив публічно про те, що поляки виконують роль прохачів під час розслідування причин катастрофи, на цей раз оцінив співпрацю з росіянами дуже позитивно.
"Співпраця є особливо хорошою, відтоді, як визначено, що дослідження проводитиметься згідно з 13-м доповненням Конвенції про міжнародний цивільний авіатранспорт... Ми в кращій ситуації, ніж якби це був цивільний літак якоїсь авіалінії", - пояснив він.
Кліх також відзначив, що смоленська авіакатастрофа сталася внаслідок дуже багатьох чинників, і що найгірша погода не може бути причиною падіння президентського літака.
Як повідомляв УНІАН, польська прокуратура планувала 22 квітня оприлюднити запис двох основних "чорних ящиків" літака Качиньського, що дозволило б дізнатися про причини авіакатастрофи.
Проте того дня прокурори заявили, що оприлюднять записи лише після того, як отримають оригінали від росіян і проведуть експертизу автентичності записів.
Поляки розраховували отримати оригінали "до двох тижнів", але 7 травня генеральний прокурор Польщі Анджей Серемет після візиту до Москви заявив, що через погану якість записів зміст "чорних ящиків" буде оприлюднений пізніше, ніж планувалося.
Найбільша опозиційна партія в Польщі "Право і справедливість", співзасновником якого був трагічно загиблий президент Качиньський, критикує польську владу за те, що вона не перебрала розслідування смоленської авіакатастрофи у росіян, без дозволу яких польські прокурори навіть не мають права оприлюднювати докази у справі.
Опозиціонери і деякі оглядачі також відзначають, що через місяць після авіакатастрофи літака Президента Польщі практично нічого не відомо про її причини, а на місці катастрофи можна було знайти особисті речі жертв і уламки президентського лайнера.
Опозиціонери також намагаються з'ясувати, чому слідство катастрофи ведеться, як у випадку з цивільними авіарейсами, тоді як президентський ТУ-154 був літаком Міністерства оборони Польщі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас