Таємні руки Москви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Таємні руки Москви

Казна та Політика
1467
Newsweek опублікував статтю "Російське повернення боргу", присвячену політиці Москви на пострадянському просторі. На думку автора, після епохи "оксамитових революцій" Росія відновлює контроль в ближньому зарубіжжі, добиваючись зміни нелояльних до неї лідерів. Як випливає із статті, в рамках цієї політики Москва ставить своїм першочерговим завданням прибрати президентів Грузії і Білорусії Михайла Саакашвілі і Олександра Лукашенка.
"Переживши хвилю 'кольорових революцій', які привели до влади прозахідних лідерів, Кремль нарешті повертає собі своє", - відзначає Newsweek, нагадуючи, що вже цього року Росія отримала "два скальпи - президента України Віктора Ющенка і президента Киргизії Курманбека Бакієва".
"Хоча було б перебільшенням говорити, що Москва стала єдиним архітектором українських президентських виборів лютого і киргизького безладного перевороту квітня цього року, очевидно, вона зіграла в цих подіях ключову роль", - йдеться в статті. У Киргизії Москва підтримала опозицію, а в Україні дала зрозуміти виборцям, що перемога Віктора Януковича відкриє нову еру дешевого газу і зростаючої торгівлі. "Більше того, стратегічні перемоги цього року надихнули Кремль на подальшу зміну режимів у регіоні, який росіяни називають ближнім зарубіжжям", - пише журнал.
На думку видання, тепер першочерговим завданням Кремля стає зміна президента Грузії Михайла Саакашвілі, якого вважають "перешкодою на шляху нормалізації двосторонніх відносин", і відхід президента Білорусії Олександра Лукашенка, останніми кроками якого стала вимога платити за перебування на території республіки російських баз, а також надання притулку поваленому киргизькому президенту Курманбеку Бакієву.
Втім, на думку Newsweek, "в порівнянні з епохою Путіна" сьогоднішня Росія діє гнучкіше, більшою мірою в стилі реальної дипломатії. Як приклад таких відносин журнал називає нещодавню поїздку до Москви на 65-ліття Перемоги Ніно Бурджанадзе, а також часті візити в російську столицю іншого лідера опозиції Зураба Ногаїделі. Що стосується Білорусії, то, за версією Newsweek, Москва готова зробити ставку на Андрія Саннікова - колишнього заступника глави МЗС, який перейшов в опозицію і очолив громадянську кампанію "Європейська Білорусія".
В самій Грузії публікація в Newsweek, в якій згадується Ніно Бурджанадзе, викликала новий сплеск полеміки про "руку Москви". "Природно, Кремль проявляє цікавість до Ніно Бурджанадзе і Зураба Ногаїделі саме з тією метою, аби з їх допомогою спробувати дестабілізувати обстановку в країні", - сказав депутат від правлячої партії "Єдиний національний рух" Нугзар Циклаурі.
У свою чергу білоруський опозиціонер Андрій Санніков підтвердив неодноразові контакти з представниками МЗС Росії і Держдуми. Що ж до взаємин з Росією в разі обрання його президентом, то він вважає, що "Союзна держава - це фікція, яка плутає все у відносинах Москви і Мінська, а російська військова база на території Білорусії має бути предметом переговорів".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас