Експерти: Українська нафта може стати дорожчою від російської — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Українська нафта може стати дорожчою від російської

Енергетика
458
Ціна української нафти може перевищити ціну російської в разі проведення нафтових аукціонів за новими правилами, що прив'язують початкову ціну на торгах до вартості імпорту нафти в Україну, вважають експерти нафторинку.
"Якщо допустити, що нові правила наберуть чинності, то вартість української сировини, звичайно ж, зросте. Не виключено, що нафта вітчизняного видобутку буде дорожчою від російської", - відзначає заступник директора НТЦ "Психея" (Київ) Геннадій Рябцев. При цьому експерт не чекає посилення конкуренції за сировину.
"У всякому випадку, досі конкуренти "приватівських" структур демонстрували бажання боротися за українську нафту виключно на словах", - говорить він.
У свою чергу, директор консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергій Куюн прогнозує, що вартість якісної української нафти буде близька до котирувань таких легких сортів, як Brent і Azeri light.
Експерт відзначає, що основними покупцями залишаться гравці, які зможуть переробляти сировину на "Укртатнафті" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.). До таких, окрім групи "Приват", він відносить і Національну акціонерну компанію "Нафтогаз України".
"На невелику частину нафти може претендувати "ТНК-ВР Коммерс", якому залучення легкого українського сорту на Лисичанському НПЗ дозволить поліпшити економіку і якість палив, що випускаються", - вважає С.Куюн.
На думку експерта, на окремі лоти також можуть претендувати власники міні-НПЗ і, при сприятливій кон'юнктурі, експортери до Польщі.
Що стосується вартості нафтопродуктів у роздробі, то, на думку Куюна, рівень цін залежатиме від політики "Привату" після позбавлення преференцій на аукціонах.
На думку Рябцева, перегляд правил проведення спеціалізованих аукціонів і очікуване вирівнювання ставок акцизу на товарний бензин і компоненти моторного палива на рівні EUR172 /тонна, ймовірно змусить групу "Приват" відмовитися від цінового демпінгу в роздробі.
Експерт прогнозує, що "Приват" доведеться підвищити ціни на всі марки нафтопродуктів на 15-20 коп./літр, що спричинить збільшення цін на всьому ринку.
"Якщо цей "якір" зникне, трейдери отримають можливість діяти не оглядаючись", - підкреслює Рябцев.
При цьому у експертів немає єдиної думки, чи наберуть чинності зміни до порядку проведення аукціонів у цілому.
Так, Куюн вважає цілком ймовірним, що новий порядок почне ефективно діяти.
Серед причин цього експерт відзначає наявність політичної волі, бажання уряду збільшити прибутковість "Укрнафти", а також зацікавленість "Нафтогазу України", який, згідно з новим порядком торгів, зобов'язаний викупляти нереалізовані об'єми нафти.
У свою чергу, Рябцев вважає, що, швидше за все, новий порядок буде оскаржений в судовому порядку, оскільки будь-яке втручання в процес торгів може розглядатися як обмеження прав акціонерів приватної компанії-продавця.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас