Німеччина закликає країни єврозони посилити законодавство про бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина закликає країни єврозони посилити законодавство про бюджет

Казна та Політика
405
Уряд Німеччини закликає інші країни єврозони прийняти власні версії закону, що діє у ФРН, про збалансований бюджет в рамках реформ, спрямованих на стабілізацію євро і фінансової системи регіону, пише Financial Times.
У 2009 році ФРН ухвалила закон, згідно з яким федеральний уряд повинен звести дефіцит бюджету до 2016 року до 0,35% ВВП і не перевищувати цей показник, окрім як в разі масштабних стихійних лих або глибокої рецесії. При цьому окремим землям Німеччини забороняється мати будь-який дефіцит бюджету після 2020 року. Закон про обмеження держборгу (Schuldenbremse) включений в основний закон (конституцію) ФРН і набирає чинності з 2011 року.
Для єврозони в цілому подібні зміни в законодавстві є набагато жорсткішими, ніж чинні Маастрихтські критерії, які дозволяють дефіцит держбюджету в розмірі до 3% ВВП.
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле представить проект законодавчої реформи із зауваженнями і доповненнями на першому засіданні робочої групи ЄС зі співпраці в сфері економічної політики в п'ятницю.
В понеділок міністри країн єврозони зустрінуться в Брюсселі для обговорення заходів скорочення бюджетних дефіцитів регіону, а також програми допомоги Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду обсягом 750 млрд євро, яка поки не змогла зупинити обвал на фондовому і валютному ринках.
Пропозицію Німеччини підтримує уряд Австрії.
"Враховуючи високий рівень держборгу в Європі, я за такий закон", - заявив міністр фінансів Австрії Йозеф Прель.
Президент Франції Ніколя Саркозі виступає на підтримку законодавства про збалансований бюджет, хоча, можливо, в дещо іншій формі.
Тим не менше, як чекають експерти, багато європейських країн скептично поставляться до ініціативи Німеччини, оскільки визнають подібні вимоги дуже жорсткими.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас